Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Ferdinand Tyrolský

Aktuální číslo

Malý zámeček s šesti cípy do tvaru hvězdy

Malý zámeček s šesti cípy do tvaru hvězdy

Rozhovor se Sylvou Dobalovou, Blankou Kubíkovou a Ivanem P. Muchkou nejen o neobvyklém půdorysu letohrádku Hvězda, ale také o jeho výzdobě a poslání
Rozhovor připravil Václav BŮŽEK

Titulek tohoto rozhovoru odkazuje na popis, kterým přiblížil anglický cestovatel Fynes Moryson roku 1591 při návštěvě Prahy nezvyklý půdorys letohrádku v oboře plné zvěře. Jeho základní kámen položil arcikníže Ferdinand v polovině roku 1555, kdy působil osmým rokem jako místodržitel v Království českém. Proč má letohrádek Hvězda neobvyklý půdorys šesticípé hvězdy, který se nevyskytuje jinde v Evropě?

Proč má letohrádek Hvězda neobvyklý půdorys šesticípé hvězdy, který se nevyskytuje jinde v Evropě?

Ivan P. Muchka (I. P. M): Šlo sice o obytnou stavbu uprostřed loveckého revíru, ale je jasné, že funkční zřetele nevyžadovaly nutně podobu, jakou Hvězda zvenku i uvnitř má. Zvenku jde o polygonální stavbu, připomínající některé evropské pevnosti, ať už reálně postavené, nebo jen navrhované v architektonických traktátech. Svými rozměry, počtem podlaží, původně vysokou strmou střechou a rezignací na architektonické článkoví je Hvězda jedinečná. Třeba srovnání s tehdejším italským casinem to jen potvrzuje.

...

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz