Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Marie Terezie

Aktuální číslo

Historická kniha roku 2016

Historická kniha roku 2016

Anketa

I letos jsme vyhlásili oblíbenou anketu Historická kniha roku. Oslovili jsme naše autory a příznivce s prosbou, aby přispěli svým názorem na knižní tituly, které vyšly v loňském roce – jmenovat měli jeden domácí a jeden překladový knižní titul s vročením 2016, který je zaujal. Hlasů se nakonec nesešlo mnoho, resp. nečekaně dorazilo mnoho omluv ve znění, že loni žádný titul významně čtenářky/čtenáře neoslovil. Proto jsme se rozhodli nevyhlašovat pomyslné vítěze, což mimo jiné umožňuje uvést zde i hlasy pro knihy, které by jinak nebyly dle regulí (např. hlas pro knihu, která vyšla v instituci, v níž hlasující pracuje, či nějakým způsoběm přispěl ke vzniku knihy apod.). Hlavní cíl ankety však zůstal – upozornit na knihy, které rozhodně stojí za přečtení.


Milena Bartlová, UMPRUM

Jan Tesař, Česká cikánská rapsodie (Triáda). Chválit někoho, že nabízí alternativu k výsledkům běžného vědeckého provozu, dnes nelze, nelze ani použít termín kontroverzní. Tesař je originální, patetický, odmítá oddělovat postoj od názoru, provokuje ostrými soudy. Jeho výzkum ale zpochybnit nelze, zjištění jsou nová a je jich hodně: romský osud, partyzánské hnutí, historiografické metody a vytváření dějin. Při čtení jsem místy měla takový ten vzácný pocit, že se s knihou mohu ztotožnit a v noci se mi pak o ní zdálo.

Nominace z přeložených knih mi moc nejde. Může to být tím, že je tolik nesleduju, anglické, německé a slovenské čtu raději bez překladu. Potěšilo mne, že vyšel překlad Shlomo Sand, Jak byl vynalezen židovský národ (Rybka Publishers) a jsem zvědavá, zda vyvolá inteligentní diskusi.

...

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz