Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: 1938: rok rozhodnutí?

Aktuální číslo

ďasovský kompas

Jihočeské betlémy

Jihočeské betlémy

výstava

Muzeum Jindřichohradecka www.mjh.cz

K době adventní neodmyslitelně patří výroba a vystavování tradičních betlémů nebo též jesliček, kteroužto tradici zahájil v Itálii svatý František z Assisi v roce 1223. Muzeum Jindřichohradecka se přidává výstavou více než sto kusů lidových jihočeských betlémů (kterou v listopadu doprovodily řezbářská soutěž o nožíky Tomáše Krýzy a celosvětová betlémářská konference).

...

‣Více

Já jsem… Zdeněk Nejedlý

Já jsem… Zdeněk Nejedlý

výstava

Městská galerie Litomyšl, Dům U Rytířů www.galerie.litomysl.cz

Litomyšlská výstava s podtitulem Příběh tragédie jednoho moderního intelektuála se věnuje rozporuplné postavě místního rodáka Zdeňka Nejedlého. Reaguje na vlnu emocí kolem jeho sochy, která od roku 1978 stojí před jednou z místních základních škol.

...

‣Více

Vilém Heckel 100

Vilém Heckel 100

výstava

Západočeské muzeum v Plzni www.zcm.cz, www.vilemheckel.cz

Fotograf Vilém Heckel, který roku 1970 zahynul při zemětřesení pod Huascaránem a svým dílem přiblížil vzdálené vrcholky a zapomenuté kouty světa širokému publiku, se narodil 21. května 1918 v Plzni. Heckelova rozsáhlá tvorba obsahuje mnoho kapitol: průmyslové a reklamní fotografie, reportážní dokumentaci, krajinné fotografie Československa i fotografické záznamy vysokohorských expedic.

...

‣Více

Pravda vítězí(vá)

Pravda vítězí(vá)

výstava

Národní galerie Praha – Veletržní palác www.ngprague.cz

Výstava, jejíž titul parafrázuje heslo české prezidentské standardy, představuje stereotypy spojené s prezentací historických událostí. Soustředí se na práce na papíře jako médium, které může prostředkovat konkrétní (a aktuální) okamžik – prostřednictvím letáků, populárních tisků, autentických záznamů či časopiseckých ilustrací – kdy za použití stejných prostředků lze současně prezentovat jak oficiální či oficializovaný pohled na danou událost, tak i jeho ...

‣Více

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz