Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Lucemburkové

Aktuální číslo

Musíme vyčistit vodu v akváriu

Musíme vyčistit vodu v akváriu

Rozhovor s Timothy Gartonem Ashem
Rozhovor připravila Martina POLIAKOVÁ

Do České republiky jste přijel u příležitosti dvacátého výročí sametové revoluce. Moderoval jste panel konference s názvem Svoboda a její nepřátelé v rámci cyklu Inventura demokracie. Pokud byste měl vystavit demokracii vysvědčení za posledních dvacet let, jaké by bylo?

Ani pozitivní, ani negativní. Jistě si pamatujete starý vtip z roku 1989, že můžeme z akvária nadělat rybí polévku, ale jak z rybí polévky vytvořit zpátky akvárium? Žijeme v akváriu, ve kterém jsou některé ryby již pěkně staré. Pohybují se v prostředí, které z nich dělá zlaté rybky, ale jsou to spíše žraloci. Všude kolem na rostlinách je mnoho krve a také mnoho bláta. A proto si myslím, že ještě máme před sebou spoustu práce. Musíme vyčistit vodu, musíme z tohoto akvária udělat běžné akvárium. Máme před sebou dalších dvacet let práce, než se dopracujeme k systému, jaký bychom si přáli mít. Některým problémům vyplývajícím z povahy přechodu k demokracii nešlo zabránit, ale mnohým z nich bylo možno předejít.

Jakým nebezpečím podle Vás čelí demokracie v dnešní době?

Myslím si, že jich je opravdu mnoho. Korupce představuje velký problém ve všech zemích postkomunistické Evropy, populismus, nacionalismus. Ale také hluboká deziluze z politické reprezentace, odklon občanů od politiky, což je problém nejen postkomunistické Evropy, ale celoevropský. Pokud se lidé nebudou zajímat o politiku, pak je téměř jisté, že to všechno nedopadne dobře.

...

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz