Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Lucemburkové

Aktuální číslo

Archivní dokumenty jsou zásadně neživé

Archivní dokumenty jsou zásadně neživé

Rozhovor s Kevinem McDermottem o plzeňských nepokojích, Kominterně, moskevských archivech a sbírání prohlášení v roce 1989
Jiří NEDVĚD

Sedíme a povídáme si v jedné pražské kavárně, a tak nemůžu začít jinak než dotazem, co právě dělá britský historik a univerzitní profesor v České republice?

Přijel jsem na čtrnáctidenní badatelskou cestu, abych tady provedl archivní výzkum ke své připravované studii o měnové reformě a plzeňských nepokojích z roku 1953. ­Stihl jsem toho hodně – navštívil jsem Národní archiv, Všeodborový archiv, Oblastní archiv v Plzni i podnikový archiv Škodovky. Krátce jsem studoval také v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, Klementinu a v Archivu bezpečnostních složek. A musím říct, že to byla úspěšná cesta a že si s sebou do Británie odvážím spoustu materiálů.

Na co přesně se chcete ve své studii o plzeňských událostech zaměřit?

Studie má sledovat především vztah mezi dělnickou třídou a komunistickým režimem. Klíčová je zde otázka, jednalo-li se v Plzni o uvědomělý politický odboj proti režimu. Přestože některé tamější demonstrace nepochybně politicky motivované byly, já sám jsem vůči tomuto pojetí poměrně skeptický. Myslím, že plzeňské nepokoje měly mnohem spíše příčiny sociálně-ekonomické a lokální, že byly vyvrcholením nespokojenosti a rozčarování dělníků s materiální situací panující zhruba pět let po Únoru – s vysokými pracovními normami, se špatnou úrovní bydlení, nízkými mzdami atd. Socialismus prostě nefungoval tak, jak očekávali, že fungovat bude, a jak by podle nich fungovat měl. Vedle toho si také postupně připravuji materiál na další práci, která se bude týkat ohlasu maďarských událostí v Československu v roce 1956.

...

Kevin McDERMOTT (nar. 1957) je významný britský historik působící na Hallam University v Sheffieldu. Zaměřuje se na dějiny Sovětského svazu a mezinárodního komunistického hnutí a na dějiny Československa. Z jeho prací jmenujme alespoň: The Czech Red Unions, 1919–1929 (1988), The Comintern: A History of International Communism from Lenin to Stalin (1996), Stalin: Revolutionary in an Era of War (2006), Revolution and Resistance in Eastern Europe (2006, spolu­editorem). V přístupu k dějinám komunismu je odpůrcem „totalitárního paradigmatu“ a snaží se na ně nabízet komplexnější pohled. České vydání jeho Dějin Komunistické internacionály připravuje v letošním roce Nakladatelství Lidové noviny.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz