Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Do kavárny!

Aktuální číslo

Krátce...

Krátce...

  • Tři salvy a státní hymna zakončily dne 7. března v turnovské smuteční síni pohřeb plk. ing. Čestmíra Šikoly, rodáka z nedaleké Malé Skály, hrdiny zahraničního a domácího odboje v letech druhé světové války. Proti nacistům bojoval již v roce 1940 ve Francii, v Británii pak absolvoval speciální parašutistický a záškodnický výcvik. Radista jedné z nejúspěšnějších skupin, vyslaných letecky do protektorátu, poté voják z povolání a vězeň komunistických lágrů se stal na veřejnosti známým zvláště v průběhu soudního procesu s Miroslavem Grebeníčkem st., bývalým vyšetřovatelem StB. Skromný, čestný a zásadový Maloskalák, jeden z posledních československých válečných parašutistů, zemřel po dlouhé nemoci dne 29. února. (zmar)

  • Prvním lednem následujícího roku připadne České republice na šest měsíců předsednictví v Radě EU. Nalézt odpověď na otázku, jak se Česká republika svého poslání zhostí, se pokusila brněnská konference Dialog uprostřed Evropy — Jak Evropa srůstá? Od německého k českému předsednictví. V moravské metropoli ji ve dnech 14.—16. března 2008 uspořádala Společnost Bernarda Bolzana ve spolupráci s mnichovskou Ackermann-Gemeinde. Díky jejich iniciativě přislíbili účast na akci vlivní politici, žurnalisté, zástupci různých organizací, historici a politologové z několika evropských zemí. Přes mimořádnou názorovou pestrost dospěli referenti k závěru, že proces integrace pokračuje kupředu, ovšem mnohem úspěšněji na regionální než na mezinárodní úrovni. V případě priorit českého předsednictví ke konsenzu nedošlo. Jak ale také několikrát zaznělo, nejdůležitějším lékem na nejednotnost názorů je právě dialog. A brněnská konference tato slova potvrdila. (mkl)

  • Svým vlastním historickým skanzenem se může jako poslední region v republice pochlubit také Jihočeský kraj. Dne 5. dubna 2008 bude veřejnosti zpřístupněn vodní mlýn u jihočeské obce Hoslovice. Jeho areál tvoří mlýnice s obytnou částí, chlévy s kolnou a stodola. K objektu náleží také rybník s náhonem, sad a louky. Hrozbu zániku chátrajícího areálu odvrátil Jihočeský kraj jeho odkoupením, následnou obnovou za téměř 18 000 000 korun a předáním do správy Muzea středního Pootaví ve Strakonicích. Dvouletá rekonstrukce zahrnovala obnovu tří objektů v areálu vodního mlýna i konzervaci a restaurování mlecího zařízení a mobiliáře. Muzeum zvažuje, že do jednohektarového areálu postupně přemístí i drobné vesnické stavby jako například špýchar, včelín a boží muka. Prozatím bude hospodářské vybavení areálu připomínat dobu třicátých a čtyřicátých let 20. století. (vp)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz