Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Voda základ života

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Bhútán

Fotografie, textilie, oděvy a nejrůznější předměty, ilustrující kulturní dědictví a buddhistické tradice země na východní straně Himaláje, představuje výstava Bhútán — království zámků a klášterů ve stockholmském Etnografickém muzeu. Stát na hranicích s Tibetem a Indií ukazuje jako vysoce chráněné až izolované území s nádhernou architekturou zámků, soukromých domů, mostů, chrámů, klášterů a jiných, vesměs religiózních staveb. Etnografické muzeum Stockholm, www.etnografiska. se, do 4. 11. 2007.

  • Mumie

Výstavu Ötzi — muž, který přišel z ledovce pořádá turínské Regionální přírodovědné muzeum ve spolupráci s Muzeem archeologie v Bolzanu. Ötzi, dobře zachovalá mumie muže žijícího přibližně 3 300 let př. n. l., byl nalezen v roce 1991 v Ötztalských Alpách v Jižním Tyrolsku, na hranicích Rakouska a Itálie. Expozice je zaměřena na poslední poznatky týkající se právě Ötziho. Regionální přírodovědné muzeum Turín, regione.piemonte.it/museoscienze naturali, do 31. 8. 2007.

  • Pop-art

Pařížská pinakotéka, nový výstavní prostor francouzské metropole, otevřela své brány návštěvníkům přehlídkou děl jednoho z klasiků amerického pop-artu Roye Lichtensteina (1923— 1997). Lichtensteinovo rozsáhlé dílo na této výstavě reprezentuje asi stovka prací ze 70. až 90. let. Současně je tu zachycen celý proces jejich vzniku, od prvotního podnětu v podobě fotografie, reprodukce nebo reklamy přes umělcův náčrtek až po výsledné, mnohdy velkorozměrné dílo. V dalších měsících přijdou na řadu výstavy Ch. Soutina či J. Pollocka. Pinakotéka Paříž, www.pinacotheque.com, do 23. 9. 2007.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz