V době nedostatku za druhé světové války ani bezprostředně po jejím skončení nepředstavovala v českém prostředí kila navíc závažný problém. Naopak, více než polovina mužů zápasila s podváhou a průměrná hmotnost oproti mírovým časům poklesla o více než desetinu.
V publikacích se častěji objevovaly výkrmné diety než návody na odtučnění. Nepříliš bohaté příděly, které si jen málokdo mohl počátkem padesátých let dovolit pravidelně doplňovat za vysoké ceny ve volných prodejnách, udržovaly průměrnou váhu obyvatelstva na poměrně nízké úrovni. Po definitivním odbourání lístkového systému v roce 1953 a překonání následné zásobovací krize se situace začala měnit. Průměrná spotřeba na osobu a den brzy přesáhla hranici 3000 kalorií a lékaři se stále častěji setkávali v ordinacích s osobami s přebytečnými kily. Již v roce 1960 trpělo kolem třiceti procent všech obyvatel nadváhou a o osm let později hovořili odborníci v souvislosti s výskytem obezity v Československu o odstrašujících číslech. V Čechách a na Moravě se přitom problémy s nadváhou objevovaly dříve a výrazněji než na Slovensku.
...