Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Tlustí a hubení

Aktuální číslo

dobré adresy

dobré adresy

  • http://heraldika_genealogie.tripod.com

Touha patřit mezi urozence, tělem i duchem, nebo alespoň virtuálně, vede odpradávna hloubavé duchy k tomu, jak svou příslušnost zviditelnit. Nejnápadnější je heraldické neboli erbovní znamení. Časem bylo nutné se v rámci odlišnosti odlišovat, a tak vznikala složitá pravidla a byla propracovávána heraldická taxonomie. Přesto ani pro nově vznikající znaky není snadné najít neomšelou kombinaci bez prohřešků, obzvláště když musíme mhouřit obě oči také u erbů některých starobylých rodů. K nejstarším našim spolkům, arci již navazujícím na mocí úřední přerušovanou tradici, patří Klub pro českou heraldiku a genealogii (KČHG, zal. 1968), na jehož stránkách lze najít i některé ukázky z prací věrných členů.

  • www.genealogie.cz

Další Česká genealogická a heraldická společnost v Praze (ČGHSP, zal. 1969) a její dceřiná a před nedávnem úspěšně doodštěpená Moravská genealogická a heraldická společnost v Brně (MGHS, zal. 1972; www.volny.cz/mghs/) zatím nabízejí k nahlédnutí vesměs jen spolkové drobty. Určité našlápnutí k náhledu do pokladnice vědomostí signalizuje Heraldická společnost v Praze (HSP; www.heraldicka-spol.net), ale zřejmě i zde platí, že postarší členská základna si prostředí nových možností internetu ještě neosvojila, takže data do nenasytného chřtánu elektronické světopavoučiny hrnou především mladší jedinci.

  • http://heraldika.kulna.cz

Heraldické minimum Helenky a Tábora je patrně jediný český úvod k tématu na webu, který stojí za řeč. A na závěr: za opravdovou lahůdku na internetu lze považovat kompletně zpřístupněný heraldický slovník z roku 1894 (James Parker, A Glossary of terms used in heraldry; www.heraldsnet.org/saitou/parker/), kde je snad úplně všechno, jen heslo chamber pot byste tam hledali marně.

dasik@nln.cz

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz