Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Tlustí a hubení

Aktuální číslo

Čítárna novin a časopisů

Čítárna novin a časopisů

  • Týdeník Respekt (23/2005) usoudil, že televizní soutěž Největší Čech provokuje české historiky k nepříčetnosti. Nového šéfredaktora Marka Švehlu inspiroval k této poznámce článek Jiřího Raka v LN-Orientaci "Největší Čech aneb Vítězství 19. století" (28. 5.), v němž jeho autor dosti příčetně napsal, že lidé nehlasovali o skutečných osobnostech, ale o svých představách o nich. Současně Jiří Rak vyjádřil politování nad tím, že kádrovým řízením neprošel do hlavní soutěže Jára Cimrman. (mík)

  • Nový sborník Confluens (Soutok) vydává Regionální muzeum v Mělníku (redaktor a spiritus agens Jan Kilián). Pokrývá velmi příhodně dosavadní "mezeru" mezi regionálními sborníky Porta Bohemica (Litoměřicko) a Z Českého Ráje a Podkrkonoší (ten zasahuje do Boleslavska); vycházet bude prozatím jednou za dva roky. Hned první číslo vypadá velmi nadějně: přináší celkem osm příspěvků na téma Šlechta a panství na Mělnicku v raném novověku a dalších devět statí a materiálů. K nejzajímavějším patří "Kojné pro děti Heřmana Jakuba Černína" od Petra Kopičky, Cermanův článek o veltruském letním sídle Rudolfa Chotka nebo rozsáhlá studie Jaroslava Šulce o poměrech na brandýském panství po třicetileté válce. (hoj)

  • Asociace muzeí a galerií si nechala vypracovat studii o slučování kulturních institucí. Téma je aktuální, zřizovatelé se snaží šetřit, zvláště ti menší a malí, města a obce. Rozklad k problematice vypracoval František Šebek z Východočeského muzea v Pardubicích a pod názvem Integrační a dezintegrační procesy v muzejnictví ČR ho zveřejnil Věstník Asociace muzeí a galerií ČR (2/ 2005). Šebkův nález je stručný a rozumný — žádné univerzální pravidlo neexistuje, za určitých okolností může promyšlené spojení více institucí fungovat docela dobře. Samostatná střediska jsou ovšem skoro vždy iniciativnější a kreativnější než podřízené jednotky. Šebek varuje před nápadem spojovat dohromady muzea a galerie s dalšími institucemi (divadla, knihovny, orchestry apod.) v rámci nových krajů. Připomíná nezdar, který utrpěly centralizační snahy v sedmdesátých letech: kulturní kombináty, zrozené z požadavku na racionalizaci řízení, byly ještě za minulého režimu tiše zrušeny. (pup)

  • Unavena politikou projevují velká česká média nepřehlédnutelné známky hladu po zprávách ze světa kultury a vědy, nejlépe překvapivých objevech, týkajících se české historie. Deník Právo zařadil 8. června na titulní stranu jako zprávu dne informaci o nálezu pohřební komory Karla IV. v katedrále sv. Víta. (mík)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz