Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Pražské biskupství: 1050 let

Aktuální číslo

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

jsou výročí, která mají své pevné místo ve svátečním kalendáři, a pak jsou jubilea, o nichž s jistotou nemůžeme vůbec říct, k jakému dni se přesně vážou, a někdy si dokonce nejsme jisti ani rokem či desetiletím. To je i případ založení pražského biskupství. Tradičně se uvádí rok 973, ale jak ukazují příspěvky v říjnovém tematickém bloku, skutečnost byla mnohem dobrodružnější – především z pohledu historika či historičky, kteří se do výzkumu proměny společnosti raně středověkých Čech a Moravy pustí. Historických pramenů k této době pomálu, archeologických opor rovněž. Přesto stojí za to, se k těmto základům vracet – můžeme se ptát, kam jako společnost či stát míříme a k jakým hodnotám se údajně vztahujeme. Odpověď to mnohdy není jednoduchá a mezi diskutanty to začasté vře.

Z interpretací vztahu současnosti ke středověkým dějinám vychází i nový seriál Medievalismus, který v tomto čísle zahajuje text historičky a rusistky Jitky Komendové o manipulaci výkladu středověké Rusi v kontextu aktuální rusko-ukrajinské války a který bude nepravidelně vycházet i v příštím ročníku.

Tematický blok o počátcích pražského biskupství jsme začali připravovat s archeologem prof. Petrem Sommerem už před rokem, jeho realizace se však bohužel nedočkal, protože letos v srpnu zemřel. I proto je k tématu připojena výjimečná osobní dedikace.

Dumavý podzim s ĎaSem

vám za redakci přeje

Iveta Coufalová

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz