Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Novodobé „Mory“

Aktuální číslo

ďasovský kompas

Archeologické léto 2020

Vydejte se s archeology do terénu za archeologií! Více než tři desítky vědeckých, muzejních a dalších regionálních pracovišť si pro letošní rok, kdy velká část obyvatel Česka zůstává kvůli koronavirové nákaze „doma“, připravily svým rozsahem zcela unikátní sérii komentovaných prohlídek vybraných archeologických lokalit.

...

‣Více

V těžkých dobách

V těžkých dobách. Boje o hranice 1918–1919

výstava

Technické muzeum v Brně www.technicalmuseum.cz


V letech 1918–1919 bylo Československo nuceno použít k upevnění své suverenity, a především státní hranice vojenskou sílu. Vojáci vracející se z první světové války tak byli nasazeni na bojiště specifického válečného konfliktu, který je dnes téměř zapomenutý. Výstava seznamuje s vojenskohistorickými událostmi spojenými s tvrdými boji zejména na Těšínsku a Slovensku.

...

‣Více

Papírové modely historických domů

Pokud máte doma děti, které rády skládají modely z papíru, mohly by je zaujmout i modely historických domů. Na stránkách Českého rozhlasu Junior jsou ke stažení tři takové modely – konkrétně valašské fojtství s roubenou komorou, špýcharový dvorec z Pošumaví a lidové stavby ze severočeské oblasti.

...

‣Více

Historická kniha 1990–2020

Loni uplynulo 30 let od listopadu 1989 a letos je to 30 let od prvního čísla znovuobnoveného ĎaSu. Současně je to i 30 let, kdy mohou (nejen) v Česku vycházet knihy bez cenzury. Jaká kniha je podle vás tou nejinspirativnější či nejzajímavější historickou knihou posledních 30 let? Zúčastněte se historiografické „inventury“ a napište nám své tipy – maximálně 3 tituly s vročením 1990–2020 (zda budete hlasovat pro titul český, slovenský ...

‣Více

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz