Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Poručíme větru, dešti…

Aktuální číslo

Vítězství rozumu nad hřbitovem

Vítězství rozumu nad hřbitovem

Román Andrewa Millera Čistý (z angličtiny přeložil Tomáš Kačer, Host, Brno 2013) svým způsobem navazuje na Sueovy Tajnosti pařížské, ač je chronologicky předchází a literární formou značně převyšuje. Avšak atmosféra nedaleko „břicha Paříže“, čtvrtí v okolí tržnice Les Halles, je totožná, umocněná specifi ckým zápachem šířícím se z přeplněného Hřbitova neviňátek. Ve vzduchu je však i něco dalšího. Změna. Děj románu se totiž odehrává těsně před vypuknutím Francouzské revoluce. A hlavní hrdina, inženýr Jean-Baptiste Baratte, dostává z nejvyšších míst nezvyklý úkol – zlikvidovat hřbitov. Ve jménu rozumu a budoucnosti. A také lidu, ale ten se zdráhá pochopit, proč mu stát bere to, na co je zvyklý, co považuje za výsostně nedotknutelné – své mrtvé.

Pořád nezvládne přečíst celou stranu v Buff onovi, nevzpomíná si, kdy a proč si ho koupil. Přemýšlí, nakolik je lidský život jen příběhem, který si o sobě vypráví. Uvažuje, kolik se toho ztratilo z jeho vlastního příběhu. A jestli na tom záleží. (… ) Vespod desáté jámy leží ostatky nějakých třiceti či čtyřiceti dětí. Na upřesnění počtu skutečně není čas. Guillotin a Th ouret odhadují věk dětí v době úmrtí na rozmezí od čtyř do deseti let věku. Manetti, když je dotázán, přikývne. Epidemie v sirotčinci v Plessy − v roce 1740? Možná 1741...

Millerův román zachycuje těžkosti prosazování toho, co známe z učebnic pod pojmem osvícenství, a také vřící lidské emoce před revolučním výbuchem. Do příběhu zapojí i skutečné postavy, které na sklonku 18. století vykročily ze zapadlého pařížského okrsku vstříc „velkým dějinám“.

- ivc -

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz