Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Benediktini ve středověku

Aktuální číslo

Kompasová střelka

Kompasová střelka

Josefína Matyášová

Literatura reformační a post-reformační doby Post-Reformation Digital Library (prdl.org) je výběrová databáze digitálních knih, které se tematicky vztahují k vývoji teologie a filozofie během reformačního a post-reformačního období (konec 15. až 18. století). Nechybí ani některé pozdně středověké texty a patristická literatura. Projekt vede Junius Institute for Digital Reformation Research of Calvin Theological Seminary (www.juniusinstitute.org). Databáze neposkytuje bezprostředně digitální kopie pramenů, ale shromažďuje odkazy na jejich veřejně přístupné plnotextové zdroje. Jejím účelem je usnadnit studentům, vědcům i ostatním zájemcům o danou problematiku přístup k dokumentům, ale také zajistit jim přehled o nových přírůstcích v digitálních knihovnách. Databáze má tisíce položek, které pocházejí z vybraných evropských a severoamerických digitálních knihoven. Vyhledávat je možné podle autorů, místa a data vydání, nakladatelů, žánru, témat či biblických knih.

Slovenští reemigranti z rumunského Rudohoří Ryze soukromým a osobním zájmem inspirovaným projektem je webová stránka reemigranti.ocelak.cz, která funguje od roku 2014. Věnuje se historii rudohorských Slováků, jejich reemigraci do československého pohraničí a zdejšímu životu až do postupného splynutí s domácím obyvatelstvem. Vedle textů o slovenských přistěhovalcích a pozdějších reemigrantech, seznamu související literatury a galerie dobových fotografií obsahuje především databázi první generace těchto reemigrantů. K rozvoji stránek může přispět kterýkoli zájemce poskytnutím fotografií nebo doplněním chybějících informací – stačí kontaktovat správce webu. Cílem databáze je co nejúplněji obsáhnout všechny slovenské reemigranty, kteří přišli z Rumunska do poválečného Československa již v dospělém věku (kritériem je datum narození před rokem 1931). Aktuálně zahrnuje 1275 osob. Autor využívá především informace z náhrobků v jižních Čechách a na severní Moravě, které dokumentuje.

Interaktivní manuál pro přepis středověkých textů Na internetu se začínají objevovat zajímavé nástroje, které mají usnadnit historické bádání i amatérským medievalistům, kteří postrádají paleografické školení. Institute for Medieval Studies, University of Leeds, vyvinul pro tablety a smartphony aplikaci, která slouží jako interaktivní manuál pro přepis středověkých textů. Aplikace je dostupná na Apple Store (pro iPhone) i Google Play (Android). Umožňuje přepis dvaceti šesti rukopisů z univerzitní knihovny v Leedsu: medievalhistories.com

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz