Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Benátky

Aktuální číslo

Ďas doporučuje k tématu

Ďas doporučuje k tématu

Benátky

Peter Ackroyd, Benátky. Příběh nejromantičtějšího města na Zemi, přeložila Jitka Fialová, BB art, Praha 2010, 424 s., 299 Kč Benátky, snad nejkrásnější a nejromantičtější město na světě, každoročně přitahují miliony turistů. Peter Ackroyd je povýšil na hrdinu svého díla, v němž fascinujícím způsobem sleduje vývoj města na 118 ostrovech od založení až k dnešku. Díky tomu máme jedinečnou příležitost vidět Benátky tak, jak je zevrubně poznal tento anglický prozaik a básník, novinář, literární historik a kritik, známý životopisy osobností jako Shakespeare, Newton, Wilde, More či Blake, a zejména bestsellerem o životě svého milovaného města Londýna.

Václav Fiala, Benátky. Literární toulky městem umělců, hudby a karnevalu, Paseka, Praha – Litomyšl 2011, 416 s., 449 Kč Romantická scenérie Benátek a ohňostroj zábavy a dobrodružství po staletí přitahovaly umělce všech oborů, milence i dobrodruhy všeho druhu. Největší malíři, sochaři, hudebníci, zpěváci, divadelníci, spisovatelé a filmaři zde hledali uplatnění i inspiraci. Těmto viditelným i neviditelným stopám historie se věnuje další z literárních průvodců Václava ­Fialy. Vedle slavných Benátčanů se tu setkáme s neméně zajímavými návštěvníky, ale i s Čechy Karlem Čapkem, Janem Zrzavým, Janem Werichem a dalšími.

Oldřich Prefát z Vlkanova, Cesta z Prahy do Benátek a odtud potom po moři až do Palestiny, Nakladatelství Lidové noviny, Praha 2008, 528 s., 330 Kč Oldřich Prefát z Vlkanova, matematik, astronom a zkušený cestovatel, popsal ve své knize z roku 1563 nejdelší ze svých četných putování – do Svaté země. Jeho cestopis se vyznačuje dobově příznačným barvitým líčením osobních příhod i systematickým renesančním zájmem o všechny skutečnosti i detaily včetně krajin, staveb, lidí a jejich činností. Cenné je zejména to, že zachycuje soudobou praxi cestování do Svaté země, včetně všech možností a jejich praktického i finančního zajištění.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz