Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Dobývání kosmu

Aktuální číslo

Ďas doporučuje k tématu

Ďas doporučuje k tématu

  • Radovan Krátký, Báje, žerty, pohádky a dobrodružné zkazky o putování na Měsíc, SNDK, Praha 1967, 204 s., 35Kč

Od nejstarších bájí a legend přes středověké domněnky a první vědeckofantastické vyprávění vede autor čtenáře k pochopení, jak mnoho bylo třeba vykonat do startu první sondy, která zamířila k Měsíci. Čtení o tom, co Měsíc tropil s lidskou představivostí v bájích, v legendách i v různých dílech, než se báchorkami prokousala věda a začala psát pravdivou a ještě krásnější historii o tom, kterak se člověk chystá na cestu na Měsíc.

  • Karel Pacner – Antonín Vítek, Půlstoletí kosmonautiky, Epocha, Praha 2008, 472 s., 448Kč

První družice, výpravy automatů k Měsíci i jiným planetám, první kosmonauti, špionážní družice, havárie známé i neznámé, Američané na Měsíci a sovětské selhání, kosmonauti na orbitálních stanicích, výpravy raketoplánů a stavba Mezinárodní kosmické stanice… To vše se autoři pokusili postihnout v seriálu, který psali pro internetový deník iDNES u příležitosti padesátého výročí vypuštění první umělé družice Země – Sputniku 1 a který se dočkal knižní podoby. Kniha je doplněna životopisy odborníků a kosmonautů a je vybavena jmenným a věcným rejstříkem.

  • Karel Pacner, Kolumbové vesmíru, 1. díl. Souboj o Měsíc, Paseka, Praha – Litomyšl 2006, 410 s., 349Kč

V prvním díle ságy o vědcích, konstruktérech a kosmonautech popisuje autor počátky raketové techniky a letů do vesmíru, které vyvrcholily v šedesátých letech 20. století soubojem dvou velmocí o přistání člověka na Měsíci. Vítězství Američanů bylo pro sovětské vedení šokem a velkou propagandistickou porážkou. Vzhledem k tomu, že se po skončení studené války otevřely archivy a účastníci tohoto závodu, zvláště pak Rusové, směli promluvit o tomto zákulisí, shromáždil autor velké množství dosud neznámých informací.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz