Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Dobývání kosmu

Aktuální číslo

aktuality, glosy, zprávy

aktuality, glosy, zprávy

  • Auta i autíčka nás, ať chceme nebo ne, provázejí celým naším životem. Ať ta velká, ve kterých vozíme sebe, nebo ta malá, ve kterých každý z nás někdy vozil své sny. Pokud chcete nahlédnout do světa automobilových modelů navštivte výstavu Klukovský sen, holčičkám vstup dovolen, kterou připravuje Východočeské muzeum v Pardubicích ve spolupráci s panem Václavem Blažkem. Výstava, která představí cca 4000 modelů autíček počínaje nejstaršími typy britské firmy Lesney, bude veřejnosti přístupna v Kaňkově sále od 15. dubna 2010 do 17. října 2010. (mh)

  • Ústřední knihovna Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně spustila na svých webových stránkách Digitální knihovnu Arna Nováka, významného literárního vědce a historika (1880–1939). Knihovna obsahuje digitalizované knihy Arne Nováka vydané v letech 1902–1947, včetně monumentálních Přehledných dějin literatury české, které jsou dodnes neocenitelnou příručkou čítající téměř dvě tisícovky stran. Do budoucna se počítá rovněž s digitalizací Novákových novinových článků a časopiseckých studií. Více na http://knihovna.phil.muni.cz/arne-novak (maz)

  • Nejstarší údolní nádrž ve střední Evropě se jmenuje Jordán a přiléhá k jihočeskému Táboru. Založena byla v roce 1492 a její poslední vypuštění se datuje rokem 1830. Město se nyní rozhodlo přikročit k akci s názvem Obnova rybníka Jordán, jež bude zahájena letos na podzim. Během příštích čtyř let by měl být Jordán přehrazen pomocnou hrází, vypuštěn a zbaven nežádoucích sedimentů. Názory na prospěšnost plánovaných prací se ovšem mezi obyvateli Tábora i blízkých obcí výrazně liší. (jde)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz