Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Mizející Peking

Aktuální číslo

Čítárna novin a časopisů

Čítárna novin a časopisů

  • Poslední loňské číslo Souvislostí 4/2007 přináší rozhovor s Adamem Drdou „Lidská paměť je zrádná“: o příbězích 20. století, paměti a nepaměti, Českém deníku, BBC, parlamentním kutlochu a králi blogerů. Tématem prvního letošního čísla stejnojmenné revue (Souvislosti 1/ 2008) je knihovna. Dvěma anketními otázkami se tak vymezuje nyní nadmíru aktuální problematika: Čím je knihovna pro architekta přitažlivé téma? Čím by dnes knihovna měla být a čím ne? Z dalších příspěvků uveďme článek Jiřího Zizlera „‘Statečnost srdce, pohledu, vkusu’ (Nad kompletním Dílem Bedřicha Fučíka)“. (ivc)

  • Červnové číslo časopisu Host je doslova nabité zajímavými příspěvky. Zcela jistě za přečtení stojí článek Pavla Janáčka „Od Veksláka k Vekslákovi tři“, ve kterém autor analyzuje současné úspěchy autorů literárního normalizačního popu. Jak je vidět, svůj velký návrat nezažívají jen "pěvecké hvězdy" let sedmdesátých a osmdesátých. A jelikož nastal čas prázdnin, je hlavní téma tentokrát zaměřeno na cestování a proměny cestopisu v dějinách literatury. (eb)

  • Na podzim 2006 se konal seminář Úloha Pražského lingvistického kroužku při vývoji a vyhlídkách české jazykovědy, který připomněl osmdesát let, jež uplynulo od založení PLK. Dvojčíslo Slovo a slovesnost 1—2/2008 přináší všechny příspěvky z tohoto semináře rozšířené o článek Petra Čermáka a Maria Rossi o PLK a zapomenutých příspěvcích k Ottovu slovníku naučnému nové doby. (ivc)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz