Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Francouzská místa paměti

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Kytky v popelnici

Výstava představuje společnost a módu v 70. letech 20. století v Československu. Šatníky se zaplnily oblečením z džínoviny a oděvy inspirovanými folklorními orientálními a jihoamerickými styly. Současně s těmito trendy se rozvíjel romantický retro styl ohlížející se především za 30. a 40. lety 20. století. Dále společně s punkovým hnutím vstoupil do módy fenomén agresivity. Tradiční haute couture se rozvíjela pod vlivem tzv. antimódy. Významným byl i feminismus. Všechny tyto polohy měly svůj původ v západní Evropě, nacházely však odezvu i v Československu, ač v deformované poloze vynucené odlišnou ideologií a zaostalým spotřebním průmyslem. Uměleckoprůmyslové museum v Praze, do 17. 2. 2008, www.upm.cz.

  • Vzplanutí

Jan Placák z Galerie Ztichlá klika ve své umělecké sbírce "zachytil" expresionistické tendence ve střední Evropě 1903—1936. Po podrobném seznámení se všemi položkami sbírky (přes 400 grafik, kreseb, obrazů a grafických alb či uměleckých knih), s díly umělců notoricky známých (Barlach, Feininger, Heckel, Marc, Pechstein atd.) i těch opomíjených (např. Alster, Eberz, Mense, Seewald) můžeme konstatovat, že díky svému mimořádnému obeznámení s dobovou uměleckou produkcí dokázal shromáždit kolekci, která před divákem rozprostírá široké panorama dobových uměleckých počinů i historických událostí. Muzeum umění Olomouc, do 23. 3. 2008, www.olmuart.cz.

  • Svetom, moje, svetom...

Výstava podává přehled o historii slovenského drátenictví od prvních písemných dokladů přes rozšíření a rozkvět koncem 19. století až do postupného zániku. Prostřednictvím psaného slova, obrazové fotodokumentace a originálních exponátů představuje kraj dráteníků, jejich život, práci, cesty za výdělkem, ale i rozmanitý sortiment výrobků, který se vyvíjel podle vkusu a požadavků zákazníků. Moravské zemské muzeum, do 16. 2. 2008, www.mzm.cz.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz