Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Karel Kramář: Nelehký osud vůdce národa

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Evropa mezi životem a zmarem

Václav Hollar náleží k nemnoha českým umělcům minulosti, které zná široký okruh světových znalců umění i běžného publika. Pro českou veřejnost se stalo jeho jméno zejména synonymem grafického umění. NG uchovává jednu z největších a nejkvalitnějších sbírek jeho díla na světě. Ze všech Hollarových tvůrčích období je vystaven výběr jeho nejlepších grafik a kreseb. Hollar zachytil dění v Evropě, která se tehdy ocitla mezi kulturním rozmachem a válečnými katastrofami třicetileté války. Národní galerie v Praze — Palác Kinských, do 13. 1. 2008, www.ngprague.cz.

  • Zapomenuté obrazy

Výstava přináší zajímavé svědectví o proměnách Prahy v 19. a na počátku 20. století. Ve stejnojmenné publikaci se lze prakticky kdykoliv vracet k době, kdy z provinciálního hlavního města českého království vyrůstalo moderní průmyslové velkoměsto. Výtvarní umělci (a posléze fotografové a filmaři) jsou obvykle ti, kteří takové změny zdokumentují pro časy budoucí. V případě děl vystavených v MMP převažuje dokumentární hodnota nad uměleckou, ale v žádném případě se nejedná o díla umělecky nekvalitní. Proměny Prahy dokumentuje vybraný soubor více než sto sedmdesáti obrazů. Muzeum hlavního města Prahy, do 27. 1. 2008, www.mmp.cz.

  • Islámské unikáty

Náprstkovo muzeum ve své numismatické sekci spravuje fond mincí a medailí orientálních, koloniálních a zámořských. Mince islámských zemí, tvořící ve sbírce více než osmitisícový celek, jsou nejen nezastupitelným korigujícím a často studovaným historickým pramenem, ale tyto ražby také pro naši dobu dokumentují estetické normy, vyspělou techniku tváření kovu i umělecké cítění své doby projevované důmyslnou výtvarnou formou a udivující kaligrafií. Na výstavě jsou představeny unikátní středověké ražby islámské provenience (dirham, fals, donační násobný). Národní muzeum, do 11. 11. 2007, www.nm.cz.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz