Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Karel Kramář: Nelehký osud vůdce národa

Aktuální číslo

ďas doporučuje k tématu Karel Kramář

ďas doporučuje k tématu Karel Kramář

  • Jana Čechurová, Česká politická pravice, Nakladatelství Lidové noviny, Praha 1999, 126 s., 99 Kč

Dějiny české politické pravice za první republiky doposud nepatřily k hlavním tématům české historiografie. Práce, shrnující vývoj této části politického spektra, se věnuje nejenom straně národně demokratické, která je považována za nejpravicovější z hlavních československých politických stran, ale i pravicovým křídlům strany agrární a lidové stejně jako různým fašistickým uskupením. Zvláštní pozornost pak autorka pochopitelně věnuje i dvěma výrazným politikům české pravice — Aloisi Rašínovi a Karlu Kramářovi.

  • Korespondence T. G. Masaryk — Karel Kramář, Masarykův ústav AV ČR, Praha 2005, 520 s., 380 Kč

Třetí svazek ediční řady Korespondence T. G. Masaryka přináší výpověď o pracovním i osobním vztahu Tomáše G. Masaryka a Karla Kramáře, kteří ve své době mimořádným způsobem ovlivňovali naše národní a státní zájmy, domácí i zahraniční politiku a veřejné dění. Publikace obsahuje úvodní studii Tomáš Garrigue Masaryk a Karel Kramář: k problematice jejich vztahu od autorské dvojice Martin Kučera — Josef Tomeš. Nejobjemnější část knihy představuje edice souboru korespondence, který tvoří 284 dokumentů.

  • Karel Kramář — Studie a dokumenty k 65. výročí jeho úmrtí, Euroslavica — Slovanský ústav AV ČR, Praha 2003, 144 s., 145 Kč

Studie a dokumenty k 65. výročí úmrtí Karla Kramáře — kdysi nejmladšího poslance za mladočeskou stranu a posléze prvního předsedy vlády samostatného Československa. Studie domácích i zahraničních badatelů osvětlují Kramářovy vize zahraniční a vnitřní politiky, jeho vztah k Rusku a poříjnové ruské emigraci i některé momenty jeho osobního zázemí. V oddílu dokumentů nalezne čtenář výňatky ze vzpomínek profesora Bohumila Němce i několik verzí Kramářovy závěti.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz