Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Mýty a legendy templářů

Aktuální číslo

Čítárna novin a časopisů

Čítárna novin a časopisů

  • Jsme si přece jen příliš podobní jsou slova, která údajně vystihují letitý problém vzájemné nedůvěry mezi Rakušany a Čechy žijících při hranicích obou států. Proč je vzájemné soužití tak problematické a vypadá, jako by si obě strany chtěly dělat jen vzájemné naschvály? A proč se v Rakousku nejčastěji hovoří pouze o kauze Temelín. Anneke Hudalla si v Respektu 50/2006 položila tuto stokrát propranou otázku, na kterou bychom konečně měli najít odpověď. (rub)

  • Ročenka Folia Historica Bohemica 22 se věnuje ve dvou příspěvcích rituální a symbolické rovině ceremonii korunovací. J. Hrbek se zaměřil na "Rituál jazyka — jazyk rituálu. Příspěvek k politické komunikaci raného novověku na příkladu českých barokních korunovací" a Š. Vácha na analýzu "’°;Mutatio vestis’ v korunovačním ceremoniálu českých králů z rodu Habsburků v 16. až 18. století". (ivc)

  • Bádání o habsburské monarchii v její středoevropské šíři je jedním ze šťastných momentů dnešní doby. Srovnávací studie čtyř historiků (V. Bůžek, K. Keller, E. Kowalská, G. Pálffy) v Českém časopise historickém 3/2006 "Společnost zemí habsburské monarchie 1526—1740 v české, maďarské, rakouské a slovenské historické vědě posledního desetiletí" sumarizuje a hodnotí prací, které v poslední dekádě výrazněji ovlivnily směr bádání o dějinách jednotlivých sociálních skupin v raném novověku uprostřed Evropy. (ivc)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz