Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Japonský zázrak

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Bavorská koruna 1806

Výstavou Bayerns Krone 1806 k dvoustému výročí povýšení Bavorska na království si Bavoři ve slavnostních prostorách mnichovské rezidence připomínají jedno z nejsebevědomějších období ve svých dějinách. Doba vlády krále Maxe I. Josefa byla nejen ve znamení korunovace, ale především hlubokých modernizačních snah. Residenz München, www.bayernskrone.de, do 30. 7. 2006.

  • Slezsko — perla v České koruně

Výstava Śląsk — perła w koronie czeskiej v polské Lehnici představuje společné kulturní dědictví. Výstava zahrnuje malířská a sochařská díla, kresbu, grafiku a umělecké řemeslo, v úhrnu názornou ukázku rozsáhlých, rozmanitých a pro kulturu zemí České koruny velmi důležitých vzájemných uměleckých vztahů Slezska, Čech a Moravy. Muzeum Miedzi w Legnicy, www.muzeum.miedzi.pl, do 8. 10. 2006 (od listopadu ve Valdštejnské jízdárně v Praze).

  • Cranach v Drážďanech

Po velkém úspěchu výstavy Cranachových děl v Chemnitzu pokračuje "výstavní tažení" tohoto středověkého malíře v Obrazové galerii starých mistrů v Drážďanech. Drážďanská sbírka Cranachových obrazů je jedinečná nejen co do počtu děl. Rozpětím spojuje jeho reprezentační portréty i zcela soukromé črty. Je jedinečným svědkem vztahů Cranachovy rodiny s drážďanským dvorem. Gemäldegalerie Alte Meister / Semperbau am Zwinger, www.skd-dresden. de, do 7. 1. 2007.

  • Tělo, tvář i duše

V Leopoldově muzeu se zaměřili na "ženu", tedy na její zpodobňování v dílech výtvarných umělců od 16. do 21. století. Pestrá paleta ženských typů (hrdinky, děvky, sladká děvčátka, dámy, umělkyně apod.) ztvárněná pro věčnost M. Chagallem, L. Cranachem, A. Dürerem, T. Gainsboroughem, V. van Gogh, G. Klimtem, O. Kokoschkou atd. Körper, Gesicht und Seele, Leopold Museum Wien, leopoldmuseum.at, do 2. 10. 2006.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz