Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Vícejazyčná literární krajina

Aktuální číslo

Havlíček v Americe

Havlíček v Americe

Jaroslav KŘÍŽ

PŘI PROCHÁZCE U MICHIGANSKÉHO JEZERA nedaleko centra Chicaga narazíte na velkolepou sochu Karla Havlíčka Borovského. Vznik tohoto monumentálního pomníku je spojen s rokem 1911, tedy s obdobím, kdy v americkém velkoměstě žilo více než 100 000 Čechů a jednalo se o významné krajanské středisko.

Za vznikem pomníku stála česká komunita v Chicagu: idea jeho zbudování se zrodila již roku 1905 na setkání členů spolku Česká stráž. Socha byla slavnostně odhalena 30. července 1911 v Douglasově parku, jenž se nacházel v blízkosti české čtvrti Česká Kalifornie. Autorem pomníku je sochař Josef Strachovský (1850–1913). Socha byla odlita v Maškových slévárnách v Praze a za pomoci železniční a lodní dopravy přesunuta do Chicaga. […]

S myšlenkou postavit pomník významnému českému novináři přišel chicagský kavárník Josef Anděl (1849–1929), jenž měl svůj podnik na 18. ulici, jedné z hlavních tepen české Plzně, a stál roku 1904 i u zrodu spolku Česká stráž. Spolek si kladl menší úkoly společenského charakteru […]. Umístění Havlíčkovy sochy se však časem stalo jeho hlavním cílem, který měl přispět zejména k soudružnosti české komunity v Chicagu. Proč byl vybrán právě Havlíček, je zřejmé: byl národním mučedníkem, symbolem svobody a demokratického myšlení.

Dnes bychom sochu hledali v Douglas parku marně (roku 1981 byla zrušena a zakonzervována). V roce 1983, kdy se již česká komunita takřka asimilovala, byla socha nově odhalena v lokalitě zvané Museum Campus, kde sídlí několik kulturních institucí. Havlíček zde má opravdu impozantní výhled na centrum Chicaga s dominantními mrakodrapy. Česká stopa zde tak zůstává i nadále.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz