Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Britská cesta

Aktuální číslo

ďasovský kompas

Spravedlnost bez bázně Gallasové a Clam–Gallasové v Čechách

Spravedlnost bez bázně Gallasové a Clam–Gallasové v Čechách

výstava

Oblastní galerie Liberec, Bazénová hala www.ogl.cz


Projekt Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů. Gallasové a Clam-Gallasové: Noblesa severních Čech se sice již chýlí ke konci, v Liberci je však až do prvního březnového dne k vidění zlatý hřeb celého projektu: výstava Spravedlnost bez bázně: Gallasové a Clam-Gallasové v Čechách.

...

‣Více

1989

1989

výstava

Olomouc, Muzeum moderního umění www.muo.cz


Muzeum moderního umění v Olomouci přispívá k třicetiletému výročí sametové revoluce výstavou dokumentárních a reportážních fotografií pocházejících v první řadě z jeho vlastních sbírek, které umožňují nahlédnout do olomoucké atmosféry strachu, naděje a vítězství na konci roku 1989.

...

‣Více

Račte vstoupit do divadla

Račte vstoupit do divadla

výstava

Nová budova Národního muzea www.nm.cz


Víte, jaký je rozdíl mezi divadelními plakáty a divadelními cedulemi? Odlišnou funkci těchto propagačních divadelních médií vysvětluje výstava v Národním muzeu. Divadelní oddělení Národního muzea disponuje bohatou sbírkou těchto dokumentů jedinečné teatrologické hodnoty, na nichž lze sledovat obsahový i formální vývoj pouličních „pozvánek“ do divadla.

...

‣Více

Linie, světlo, stín

Výběr z mistrovských děl evropské grafiky a kresby 16. a 17. století

Linie, světlo, stín. Výběr z mistrovských děl evropské grafiky a kresby 16. a 17. století

výstava

Národní galerie v Praze, Schwarzenberský palác www.ngprague.cz


Sbírce grafiky a kresby Národní galerie v Praze byly až do proběhlé rekonstrukce vyhrazeny prostory v Grafickém kabinetu; ve znovuotevřeném Schwarzenberském paláci má pro výstavy z oblasti starého umění k dispozici prostory nové. Zahajovací výstavou je zde přehlídka vybraných mistrovských děl evropské grafiky a kresby ...

‣Více

Okolo Hradce aneb Hradečáci na kole

Okolo Hradce aneb Hradečáci na kole

výstava

Muzeum východních Čech, Hradec Králové www.muzeumhk.cz


Po téměř dvou letech, během nichž probíhala stamilionová rekonstrukce Muzea východních Čech v Hradci Králové, se secesní budova Jana Kotěry loni opět otevřela veřejnosti. Není zatím zpřístupněna ve všech svých patrech, přesto je již možné prohlédnout si v ní několik výstav nebo navštívit nový prohlídkový okruh na střešní terase s vyhlídkou na město.

...

‣Více

Projevy emocí, víry a rozumu v historických krajinách

Projevy emocí, víry a rozumu v historických krajinách

konference

Přírodovědecká fakulta UK, Praha www.hiu.cas.cz


Výzkumné centrum historické geografie – Historical Geography Research Centre (Historický ústav AV ČR, Praha – Přírodovědecká fakulta UK, Praha), Komise pro historickou geografii a Sekce historické geografie a environmentálních dějin ČGS pořádají tradiční lednovou konferenci zasvěcenou historické geografii.

‣Více

Portrét v Čechách pohledem dvou staletí

Portrét v Čechách pohledem dvou staletí

výstava

Pražský hrad, Císařská konírna www.hrad.cz


„Svátek portrétní tvorby v podobě výstavy“, i tak by se dala nazvat právě probíhající výstava v Císařské konírně Pražského hradu. Návštěvník si na ní může prohlédnout unikátní kolekci malířských i sochařských portrétů z tvorby českých autorů od klasické portrétní tradice 19. století až do přítomnosti – zastoupena je generace Národního divadla, autoři inspirovaní francouzskými vlivy, solitéři, příznivci ...

‣Více

Zvířata a jejich lidé

Vztah lidí k zvířatům (a naopak) od středověku na práh doby postmoderní

Zvířata a jejich lidé. Vztah lidí k zvířatům (a naopak) od středověku na práh doby postmoderní

konference – XI. pardubické bienále

Univerzita Pardubice – Dačický dům v Kutné Hoře https://ff.upce.cz/ff/ pardubicke-bienale


Jakým právem opovažujete se vložiti ruku na díla stvořitele tak dokonalá, vy, ježto samy můžete pouze nedokonalé vyrobiti? Snad nedomýšlíte se, že Bůh všechny ty živočichy vám za hračky stvořil? napsal roku 1874 v knize Útrpnost se ...

‣Více

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz