Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Jaké (Národní) muzeum potřebujeme?

Aktuální číslo

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

chodíte rádi do muzeí? Chystáte se navštívit Národní muzeum v Praze, které na konci října, v rámci oslav sta let od vzniku Československa, otevře část svých expozic po několikaleté rekonstrukci? A položili jste si někdy otázku, jak by naše národní muzeum mělo vlastně vypadat? Co by se v něm mělo prezentovat? A zda je vůbec nějaké takové muzeum potřeba?

Podobného ptaní je tematický blok tohoto čísla plný. Autorský kolektiv nabízí mnoho odpovědí, ale především spoustu podnětů k přemýšlení. Dozvíte se totiž nejen o postupech, jež při přípravě svých expozic volila zahraniční muzea podobného zaměření, ale také konkrétní záměry, které Národní muzeum v horní části Václavského náměstí chystá. Budova na konci léta shodila lešení, aby předstoupila před své publikum v plné kráse. Vzápětí se rozpoutala diskuse, zda zakonzervování kulek sovětských okupantů z léta 1968 ve fasádě budovy proběhlo správným způsobem. Zdá se, že některé disputace by raději měly probíhat v předstihu. A to platí i o koncepci nových stálých expozic této instituce.

Na konci prázdnin vstoupila historie do veřejného prostoru i ve výroku premiéra, jenž svou argumentaci, jak řešit evropskou migrační krizi, zaštítil vědeckou autoritou profesora historických věd. Upozornil tak na jednu práci, která je dost možná nejčtenějším českým internetovým textem o kořenech migrační problematiky. Na stránkách říjnové čísla si můžete přečíst polemiku (s. 40) s tímto problematickým opusem, který vyšel za přispění Úřadu vládu ČR i tiskem.

Kéž v podzimních mlhách nesejdeme z cesty,

to vám za ĎaS přeje

Iveta Coufalová

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz