Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Jaké dějiny potřebujeme?

Aktuální číslo

Recenze

Recenze


Pavlína ŠÍPOVÁ

Apologia mimorum od Chorikia z Gazy Obrana herců ve jménu Dionýsa

Karolinum, Praha 2015, 106 s., 126 Kč, ISBN 978-80-246-2559-1


V 6. století se řečník Chorikios z byzantského města Gaza rozhodl, že sepíše protest proti místnímu nařízení zakazujícímu mimos. Věhlasný učitel na divadelní improvizace nechodil, neboť respektoval vyhlášku. Vystoupil však proti restrikcím s polemikou. Nebo je snad jeho nyní poprvé do češtiny přeložený spis pouhým rétorickým cvičením, jež ve skutečnosti na žádné aktuální dění nereagovalo? Těžko říci. V každém případě jde o pozoruhodný text, který s využitím vytříbených argumentačních prostředků brání parodická vystoupení před nařčeními z nemravnosti a neblahého vlivu na herce i obecenstvo.

...

- mš -


Martina CICHÁ a kol.

Integrální antropologie

Triton, Praha 2014, 424 s., 599 Kč, ISBN 978-80-7387-816-0


Integrální antropologie má být vědou, v níž se poznatky z různých perspektiv a lidskovědních disciplín plodně prolnou a vzejde z nich celistvé vědění o člověku. Nesporně sympatická snaha knihou prostupuje, naplňuje se však jen částečně. Jde totiž spíše o sebrání rozličných pozoruhodných a poučných drobností, jež navzdory přání autorů i nadále stojí jen „vedle sebe“, nikoli „spolu“. V příručce, ukazující různé disciplíny v jejich vztahu k člověku, se čtenář seznámí se současným vědeckým obrazem reality člověka ve světě.

...

- mš -


Aleš URVÁLEK

Vyměřování Německa Promluvy o podstatě němectví

Host, Brno 2015, 416 s., 339 Kč, ISBN 978-80-7491-524-6


Pro referování o knize o němectví – nazvanou aluzivně po německém literárním hitu Vyměřování světa o matematiku a geodetu Carlu Friedrichu Gaussovi a přírodovědci Alexandru Humboldtovi – není asi lepšího textu než citát z práce J. Schrödera Deutschland als Gedicht (Německo jako báseň), který si na úvod své knihy vypůjčil i brněnský germanista Aleš Urválek: Mluvit o Německu je složité. Kdo tak činí, nejprve řekne, že mluvit o Německu je složité. A pak řekne, že je přesto třeba o Německu mluvit. A pak řekne, že se bohužel o Německu mluví příliš často a že navzdory tomu, že je to těžké a bolestné a že se o Německu mluví přespříliš, je tato promluva bezpodmínečně nutná. A pak řekne, že se dosud nikdy nemluvilo o Německu tolik jako dnes a že to ještě nikdy nebylo tak složité a bolestné, ale že je přesto a právě proto třeba o Německu mluvit… A chtělo by se dodat: Mluvit o Německu je složité obzvlášť v Česku. A právě proto je třeba v Česku o Německu mluvit. A psát.

...

- ivc -

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz