Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Rudolf II.

Aktuální číslo

Čítírna novin a časopisů

Čítírna novin a časopisů

  • Řeklo by se, že čtyři sta let od smrti Rudolfa II. si připomene jen několik nadšenců raného novověku. Chyba lávky – a důkazem je i tematická část tohoto čísla DaSu. Výročí si však velkým článkem Konec pohádky o Rudolfu II. – s nímž by jistě nejeden odborník výrazně polemizoval – připomněl i týdeník Respekt 3/2012. Jeho autor Adam Šůra zde připomíná i zmínku o tomto výročí ve Financial Times: (...) naše současnost a doba Rudolfa II. se podobají v tom, že téměř nikdo – včetně členů nejvzdělanějších elit – nebyl schopen pochopit, co se v jeho době vlastně odehrává a jak na to adekvátně reagovat... A také Respekt 2/2012 se obrátil k historii – to když se Marek Švehla ptal po Strašidlech českých dějin (Proč se v roce 2012 vyplatí číst učebnice historie) koho jiného než našich politiků. A čtení to je někdy strašidelné...(ivc)

  • Jako vzpomínku na nedávné úmrtí spisovatele Josef Škvoreckého uveřejnily Literární noviny 2/2012 mystifikační text – obžalobu proti Josefu Škvoreckému sepsanou Václavem Havlem pro samizdatový sborník Danny je náš! z roku 1984. Své vzpomínky na zesnulého spisovatele dále připojili prozaik a scenárista Jaroslav Vejvoda, rektor Literární akademie Martin Štoll, dramatik Milan Uhde a herec Jan Kačer. (eb)

  • O antikvariátech, jejich užitečnosti a také budoucnosti z velké části pojednává literární obtýdeník Tvar 2/2012. Téma otevírá anketa mezi několika českými a moravskými antikváři a za pozornost stojí i text Zuzany Zadrobílkové Lidé, jejichž život určují knihy, jež velmi poutavě čtenáře seznamuje s každodenními radostmi a starostmi při provozování antikvariátu: Bylo by naivní a mylné se domnívat se, že za dveřmi antikvariátu se prostírá kouzelný svět romantických pohádek (…) Kdepak, většinu dní plní běžná rutina: odmítáme knihy už stokrát odmítnuté a vykupujeme knihy mnohokrát vykoupené (…) Na druhé straně každý den přináší něco nového (…) kamínek do mozaiky skládající obraz světa lidí kolem knih. (fran)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz