Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Okultismus v historii

Aktuální číslo

Ďas doporučuje k tématu

Ďas doporučuje k tématu

Okultismus v historii

  • Milan Nakonečný, Novodobý český hermetismus, Eminent, Praha 2009, 368 s., 299 Kč

Druhé, podstatně rozšířené vydání knihy, která je určena zájemcům o hermetismus, druh esoterismu, skrývané doktríny a praxe o skrytých silách přírody a člověka. Původ hermetismu tkví v esoterním náboženství starého Egypta a měl výrazný vliv na renesanční filosofii. Hermetismus měl společnou cestu s křesťanskou kabalou a jeho spojení s praxí alchymie, astrologie a magie, s uče ním o okultních vztazích mezi člověkem a vesmírem – mikro- a makrokosmem – budilo u mnoha lidí zaslouženou pozornost, často nejen čtenářskou.

  • Vojtěch Lahoda – Karel Srp – Petr Wittlich – Marie Rakušanová, Křičte ústa! Předpoklady expresio­nismu, Academia, Praha 2007, 443 s., 1695 Kč

Velká obrazová publikace, věnovaná expresivním tendencím v českém výtvarném umění přelomu 19. a 20. století, nabízí zcela nový pohled na fenomén expresionismu v českém moderním umění. V minulosti byl expresionismus jako uměleckohistorická kategorie některými teoretiky relativizován či dezinterpretován. Cílem publikace je zjistit, jak se kontury expresionismu rodily a které osobnosti a která díla vytvořily podklady k jejich načrtnutí.

  • Petr Málek, Melancholie moderny: Alegorie, Vypravěč, Smrt, Dauphin, Praha 2009, 400 s., 398 Kč

Kniha Melancholie moderny není souhrnnou monografií a nemá ambici představit estetickou/literární modernu v její komplexnosti. Tvoří ji soubor textů – dílčích sond, v nichž jde o průzkum umělecké imaginace literární moderny ve fázi melancholie, řečeno s W. Benjaminem. Vybrané aspekty a prvky Benjaminovy reflexe estetické moderny jsou nejen předmětem analýzy, ale především východiskem a jádrem zkoumání řeči a obraznosti moderny ve vybraných literárních textech první poloviny 20. století.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz