Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Okultismus v historii

Aktuální číslo

Čítárna novin a časopisů

Čítárna novin a časopisů

  • O dalším pokusu opravovat údajně nekorektní díla literárních klasiků informuje Hana Ulmanová v Respektu (3/ 2011). Cílem útoku jsou tentokrát Dobrodružství Huckleberryho Finna od Marka Twaina, resp. více než dvousetkrát se v románu vyskytující slovo nigger (negr). V únoru má v USA vyjít upravená verze klasického díla, v níž bude zmíněný výraz nahrazen slovem slave (otrok). Čeští čtenáři, kteří si pamatují převyprávěná („odnáboženštěná“) díla jako Robinson Crusoe či Chaloupka strýčka Toma, si o korektních snahách amerických literárních vědců jistě pomyslí své. (jde)

  • O nelehké životní pouti a odborných zájmech vedla rozhovor s historikem Bedřichem Loewensteinem Dora Kaprálová (MF Dnes, Kavárna, 15. 1. 2011). Historik pocházející z pražské česko-židovské rodiny byl ve svých padesáti letech nucen odejít do Západního Berlína, kde přednášel na Freie Universität. Již v roce 1968 vydal první (a zatím poslední) původní českou monografii o německém kancléři Otto von Bismarckovi. Po roce 1989 zůstal v Berlíně, kde žije dodnes. Převrat byl pro mne velkou nadějí, ale s mým návratem to bylo jaksi dvojaké. Byl jsem samozřejmě plný radosti, myslel jsem si, že můžu svými zkušenostmi pomáhat. Ale neměl jsem ty patřičné kontakty, nepatřil jsem do žádné skupiny. Do jedné skupiny však prof. Loewenstein přeci jen patří: je členem redakční rady a spolupracovníkem našeho časopisu. (eb)

  • Rozhovor s Hansem-Dietrichem Genscherem (Archiv ČT 24, 14. 1. 2011) se uskutečnil při smutné příležitosti – pohřbu Jiřího Dienstbiera. Bývalý německý ministr zahraničí vzpomínal nejen na jejich první setkání roku 1968 v průběhu pražského jara, především však na období, kdy se v letech 1989–1990 spojovala Evropa západní a východní, ale i na přátelství, které je pojilo. (ivc)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz