Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Hospodářská krize

Aktuální číslo

ďas doporučuje k tématu Hospodářská krize

ďas doporučuje k tématu Hospodářská krize

  • Zdeněk Kárník, České země v éře první republiky (1918—1938) I. Vznik, budování a zlatá léta republiky (1918—1929), Libri, Praha 2000, 570 s., 460 Kč

„...ve všech sférách života společnosti se v roce 1929 počaly kupit na nebi Českých zemí první temné mraky, které nevěstily mnoho dobrého. Nebylo jisté, nepůjdeli jen o přepršku či očistnou bouřku nebo vyvineli se z ní ničivá bouře... Bylo naopak v hospodářství vše bezoblačné? Nešlo jen o to, že už na podzim 1929, od okamžiku "černého pátku" na burze v New Yorku, se začala šířit do celého světa nejtěžší hospodářská krize, jakou svět poznal. Československo začala svírat přece až v následujícím roce. Podstatnější bylo, že již celý rok 1929 byl poznamenán zpomalováním tempa hospodářského růstu, které si sotvakdo uvědomil.“ (z kapitoly „1929 — rok přelomu“)

  • Vlastislav Lacina, Velká hospodářská krize v Československu 1929—1934, Academia, Praha 1984, 224 s.

„Práce synteticky zachycuje průběh a charakter krize v celé Československé republice jako ekonomickém celku... Autor zkoumá vliv krize na celé hospodářství republiky, na jeho vnitřní i vnější vazby, konkrétní projevy krize v jednotlivých odvětvích průmyslu, v zemědělství, v zahraničním obchodu, jakož i snahy buržoazních vlád čelit jejím následkům... Hospodářská krize v Československu nebyla izolovaným jevem, ale představovala organickou součást světové krize. Proto je ve výkladu věnována značná pozornost širším kontextům světového vývoje... Velmi důležité místo je věnováno strukturálním změnám v československé ekonomice vůbec a československém průmyslu zvlášť.“ (z úvodu knihy)

  • Gordon Thomas — Max Morgan-Witts, Den, kdy praskla bublina, přeložila Magda Cindričová, Oldag, Ostrava 2000, 520 s., 259 Kč

Děj knihy začíná počátkem roku 1929, kdy v Americe panuje bezbřehé nadšení z trvajícího a sílícího hospodářského boomu a mnoho lidí si kupuje akcie, protože se chtějí podílet na americkém hospodářském zázraku. Na podzim ale přichází krach na newyorské burze, který je největší finanční katastrofou všech dob. Obrovské množství Američanů přišlo během několika hodin o všechen majetek a v zemi vypukla panika. Tyto události líčí autoři strhujícím, takřka románovým způsobem.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz