Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Špioni a špionáž

Aktuální číslo

ďas doporučuje k tématu Špioni a špionáž

ďas doporučuje k tématu Špioni a špionáž

  • Milan Churaň a kolektiv, Encyklopedie špionáže. Ze zákulisí tajných služeb, zejména Státní bezpečnosti, Libri, Praha 2000, 432 s., 245 Kč

Kniha přináší kromě mnoha obecných pojmů z oblasti špionáže a tajných služeb vůbec také portréty světově proslulých agentů a špionů. Podstatná část publikace však zůstává na domácí půdě a týká se především zákulisí nechvalně proslulé StB včetně jejích metod a praktik, které často slouží pro ilustraci a dokreslení výkladu obecných pojmů. Ve jmenném rejstříku jsou zařazena i krycí jména agentů. Druhé vydání vyšlo sedm let po svém prvním vydání, které bylo okamžitě rozebráno a dočkalo se i dotisku.

  • Janusz Piekalkiewicz, Historie světové špionáže. Agenti — systémy — akce, přeložili Milan Slavík a Josef Otáhal, Naše vojsko, Praha 2004, 566 s., 599 Kč

Vzhledem k tomu, že příslušníci tajných zpravodajských služeb jsou vázáni mlčenlivostí, existuje jen velmi málo literatury, která se spolehlivě zabývá jejich činností - vznik této knihy umožnilo pouze otevření velice těžko přístupných archivů. Kniha autora prací jako Polské tažení nebo Stalingrad - anatomie bitvy se tak stala příhodnou naučnou popularizací zpracovaných materiálů, ale také dramatickou a napínavou četbou o špionáži od starověku až po současnost.

  • Karel Pacner, Královny špionáže. Legendy západních tajných služeb, Brána, Praha 2008, 288 s., 249 Kč

Po úspěšné knize Vyzvědačky pod rudou hvězdou — Ženy v komunistických tajných službách přichází oblíbený český autor literatury faktu s příběhy členek západoevropských tajných služeb. Bez ohledu na nebezpečí pomáhaly svým zemím v boji s nepřítelem v obou světových válkách a také ve válce studené. Některé riskovaly životy v boji proti fašismu nebo komunismu, jiné hleděly jen na osobní výhody. Žily dobrodružným životem, nebály se riskovat a často využívaly své ženské půvaby. Někdy upadly v zapomnění, mnohé však získaly slávu, vysoká vyznamenání a staly se legendami.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz