Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Poslední věci člověka

Aktuální číslo

Čítárna novin a časopisů

Čítárna novin a časopisů

  • Kauza kolem policejního zápisu, ve kterém se objevilo jméno Milana Kundery, rozvířila veřejné mínění posledních tydnů. O tom, jak to všechno bylo, se přel na stránkách našich deníků kdekdo. Jedním z prvních, kdo upozornil na skutečnost, že článek Adama Hradilka v Respektu o Kunderově "udavačství" byl manipulativní, neprofesiálně připravený, a hlavně nemorální, byl Petr Zídek (Obrana Kunderova, Lidové noviny 18. 10. 2008). Podle autora by se ve stejné situaci, v jaké tehdy byl věřící komunista Kundera, zachovalo devět z deseti lidí. Udávání (a sebeudávání) bylo přeci běžnou součástí tehdejší morálky. (eb)

  • Nejen Česká republika žije osmičkovými a devítkovými výročími. Německý čtvrtletník DIE ZEIT Geschichte, který popularizuje historii a jehož vydavatelem je deník Die Zeit, ve třetím čísle letošního ročníku zaměřil svou pozornost na rok 1918 a Výmarskou republiku, čtvrté číslo se věnuje osudovému roku 1938. Události let 1949 (Dvojí založení státu) a 1989 (Mírova revoluce) slibují "oživit" dvě první čísla příštího roku. Tento magazín nepřináší pouze kvalitní texty-eseje, ale take velmi zajimavý a pestrý obrazový doprovod. (ivc)

  • „Žádný jiný text neovlivnil německé národní povědomí a především agresivní německý nacionalismus tolik jako Tacitova Germanie...“ Tak začíná článek Dirka Schumera „Das Tacitus-Komplott“ ve Frankfurter Allgemeine Zeitung (18. 10. 2008, s. Z3), v němž se věnuje italskému knižnímu hitu sezony autorů Francesca Sortiho a Rity Monaldiové Veritas (česky vydal Albatros Plus), pro ktere je Tacitův spis plagiát, Leonardo da Vinci packal a papež Alexandr VI. (Borgia) velikán. Autoři knihy také upozornili na "zajímavý" osud badatele Herberta Jankuhna, vedle něhož se Kunderovo provinění zdá býti typickou českou selankou. (ivc)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz