Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Dějiny vidění

Aktuální číslo

aktuality, zprávy, glosy

aktuality, zprávy, glosy

  • K padesátému výročí Středočeského muzea v Roztokách u Prahy vznikla netradiční výstava — Od úsvitu do soumraku. Pracovníci muzea se rozhodli zájemcům představit nejen unikátní nálezy z výzkumů posledních let, ale hlavně přiblížit proces archeologických prací, počínaje vyřizováním na úřadech přes samotné terénní výzkumy až po jejich vyhodnocování a zpracování nálezových zpráv. K výstavě, která potrvá do září 2007, je připraven také zajímavý doprovodný program. Více na www. muzeum-roztoky.cz. (rub)

  • Potěšující zprávu vydala v květnu ČTK — v loňském roce se prodal historicky nejvyšší počet knih v dějinách České republiky (celkem 18 455 titulů). Nárůst oproti předešlému roku byl o 17 %. Svítá tak historikům a dalším odborníkům- autorům naděje, že se za jejich knihy budou konečně řádně platit odpovídající honoráře? Nejlépe si v současnosti z českých nakladatelů vede společnost Euromedia Group a v odborné produkci nakladatelství Univerzity Karlovy — Karolinum. Jen tak dále a stále více! (lic)

  • Česká krajina je plná překvapení — opět se našel další hrad, po kterém zřejmě šlapaly generace, aniž by tušily, po jak cenném území se procházejí. Tentokrát byl objekt nalezen v lokalitě mezi Mimoní a vrchem Ralsko v severních Čechách, u obce Vranov. Archeologové již odhalili původní fortifikaci i vnitřní členění hradu, jenž se zatím odhadem datuje do počátků vrcholného středověku. Objevitelem je amatérský "lovec" hradů Petr Randus, který učinil svůj první podobný objev již v roce 1969. (rub)

  • Slavnostní vyhlášení již čtvrtého ročníků souteže studentských prací EUSTORY se konalo 10. května 2007 v Ústí nad Labem. Téma letošního ročníku znělo My a oni — Česko-německé stýkání a potýkání ve 20. století. Opět se sešla řada kvalitních studentských prací, z nichž porota prvním místem ocenila práci Anety Krausové z domažlického gymnázia J. Š. Baara Totální nasazení, která vedle hlavní ceny získala rovněž zvláštní cenu časopisu DaS. Úkázku z práce Anety Krausové uvedeme v některém z přístích čísel našeho časopisu. (eb)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz