Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Věčné město Řím

Aktuální číslo

Historická kniha roku 2006

Historická kniha roku 2006

Vyhlášení výsledků ankety DaS
Eduard BURGET

Letošní ročník ankety o nejlepší historickou knihu časopisu Dějiny a současnost skončil hned dvěma remízami. V kategorii domácí produkce vyhrály s velkým náskokem a počtem osmi hlasů knihy Františka Šmahela Cesta Karla IV. do Francie: 1377—1378 (Argo, recenze viz DaS 10/2006) a Jana Klápště Proměna českých zemí ve středověku (NLN, recenze viz DaS 7/ 2006). Obě knihy vzbudily zaslouženou pozornost nejen svým obsahem a stylem, ale rovněž, a to platí zvláště u Šmahelovy knihy, vynikající grafickou úpravou. I z tohoto důvodu na další knihy zbylo již jen několik hlasů. O pomyslné druhé místo se tak se třemi hlasy dělí kniha Eduarda Maura Paměť hor (Havran) a katalog Jiřího Fajta k výstavě Karel IV., císař z Boží milosti (Academia).

Obdobná situace nastala i v případě překladové produkce, kde se jednoznačný favorit neobjevil. Největší počet čtyř hlasů tak získaly Dějiny Francie Marca Ferroa (NLN, recenzi otiskneme v příštím čísle DaS) a Variety kulturních dějin Petera Burkea (CDK). O hlas pozadu pak zůstala v závěru roku vydaná Studená válka Johna Lewise Gaddise (Slovart). Celkem bylo v naší anketě zmíněno bezmála devadesát titulů, což samo o sobě svědčí o vysoké úrovni nakladatelů zaměřujících se na vydávání kvalitní historické literatury.

V příštím roce bychom chtěli vtisknout naší anketě soutěživější ráz s přesnějšími pravidly. Současná podoba ankety sice přináší zajímavé názory našich historiků na knihy, které vyšly, a pro mnohé čtenáře slouží jistě i jako inspirace, na druhé straně díky volnějším pravidlům nejsou výsledky ankety dostatečně vypovídající. Mnozí účastníci ankety hlasují pro více knih a celkový počet hlasů pak výsledek zkresluje. O nové podobě ankety vás budeme informovat v závěru roku.

V loňském roce jsme se rovněž rozhodli po delší přestávce obnovit čtenářskou anketu DaS. Obdrželi jsme několik desítek odpovědí a je zajímavé, že se čtenáři mnohdy shodli s názory historiků. Čtenáře mimo jiné zaujala kniha Františka Šmahela Cesta Karla IV. do Francie: 1377—1378, čtyřdílné České země v evropských dějinách (Paseka) či třetí díl rozhlasových promluv Ferdinanda Peroutky — Mluví k vám Ferdinand Peroutka III. (Argo). Ze zahraničních publikací zcela právem zaujaly knihy Brigitty Hamannové, ať už to byla Bertha von Suttner: Život pro mír (One Woman Press) či druhé a rozšířené vydání práce o korunním princi Rudolfovi — Rudolf Habsburský. Princ rebel (Ikar). Své čtenáře si našla rovněž známá kniha francouzského historika Françoise Blucheho Za časů Ludvíka XIV. Král Slunce a jeho století (Argo).

A jak jsme již dříve slíbili, zbývá oznámit jména tří vylosovaných čtenářů, kteří se ankety zúčastnili a mohou se těšit na zajímavý knižní dárek. Jsou to: Richard Ulman, Praha 5, Lucie Mašová, Chotěboř a Petr Beran, Praha 6.

Všem výhercům, autorům, nakladatelům i překladatelům samozřejmě gratulujeme!

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz