Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Odkaz otroctví

Aktuální číslo

Periodika ruské, ukrajinské a běloruské emigrace se staly součástí Paměti světa

Periodika ruské, ukrajinské a běloruské emigrace se staly součástí Paměti světa

Lukáš BABKA

V červnu tohoto roku se prestižní seznam UNESCO Paměť světa, do něhož jsou zařazovány světové kulturní památky písemného charakteru, rozrostl o osmatřicet nových položek. Jednou z nich je světově unikátní sbírka periodik vydávaných v letech 1918—1945 po celém světě příslušníky ruské, ukrajinské a běloruské emigrace. Tato rozsáhlá kolekce, čítající kolem pěti tisíc titulů novin a časopisů, je spravována pražskou Slovanskou knihovnou, odborem Národní knihovny České republiky. Ačkoliv ne všechny tituly jsou zastoupeny v úplnosti, celkový, jinde nevídaný počet titulů a jejich soustředění na jednom místě dodává sbírce jedinečného významu. Sbírka vznikla díky činnosti Ruského zahraničního historického archivu (RZIA), který v meziválečné době existoval v Praze. Po jeho zrušení v roce 1945 a odvozu archivních fondů do SSSR byla sbírka periodik (oceněná kolekce tvoří jen její menší část) spolu s rozsáhlou knihovnou převedena do vlastnictví Slovanské knihovny.

Slovanská knihovna si význam celé sbírky periodik pocházející ze RZIA trvale uvědomuje. Za účelem ochrany dokumentů, vytištěných na nekvalitním papíru, již převedla do podoby mikrofilmu cca 250 000 stran periodik (především novin) původem ze RZIA. Do tohoto počtu je zahrnuta podstatná část oceněné sbírky. Projekty mikrofilmování a digitalizace periodik vztahujících se k emigraci pokračují i nadále.

Zápis sbírky do seznamu Paměť světa je výjimečný mimo jiné proto, že se jedná o jeden ze dvou prvních úspěšných zápisů z území celé České republiky. První zápis náleží kolekci rukopisů z období české reformace. Kromě rukopisů a periodik z Národní knihovny se Paměť světa rozrostla například o soubor védských textů pocházející z Indie z let 1800—1500 před naším letopočtem, o smlouvu z Tordesillas, kterou si Španělsko a Portugalsko v roce 1494 rozdělily tehdejší svět, francouzskou tapisérii z Bayeux, jež zobrazuje dobytí Anglie Normany v roce 1066, soudní spis Stát Jižní Afrika proti Nelsonu Mandelovi a dalším z roku 1963 či archiv režiséra Ingmara Bergmana. Seznam Paměť světa nyní obsahuje 158 písemných památek celého světa od rozsáhlých kolekcí, až po jednotlivé dokumenty.

Memory of the World (UNESCO)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz