Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: ELEGANCE v časech nedostatku

Aktuální číslo

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

nic neprověří soudržnost společnosti víc než výzvy k utahování opasků. Kdo zažil období devadesátých let, a srovná-li ho s dneškem, může i na sobě srovnávat, jak se nálada a odhodlání k omezování vlastních potřeb proměnila. Jeden aspekt je přinejmenším srovnatelný: míra pocitu nedostatku je značně individuální. Zatímco někdo téměř ani nezaznamená, že musí při platbách sáhnout hlouběji do peněženky, jinému se spotřební koš změní tak výrazně, že to zásadně ovlivní jeho přístup k životu.

Jsou položky individuálních rozpočtů, které jednoduše vyškrtnout nelze, a jsou i takové, které je možné přinejmenším šikovně omezit, aniž by to fatálně zasáhlo kvalitu života. K takovým se řadí třeba výběr a úprava oblečení – jak ukazuje i tematický blok článků v tomto čísle. Vynalézavost aktérů a aktérek v nejrůznějších dějinných obdobích může být kromě inspirace také povzbuzením. Jednak že nic v pozemském životě netrvá (doufejme) věčně, jednak že kreativita v krizovém období je jedním z nejsilnějších hnacích motorů lidského bytí.

Vedle článků a seriálů bych vaší pozornosti chtěla doporučit i recenzní část, včetně rubriky Meziprostory, jež dokazuje, že i v krátkých textech lze najít důležité informace pro porozumění světu.

Hodně času na čtení

vám za redakci přeje

Iveta Coufalová

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz