Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Polské Kresy

Aktuální číslo

ďasovský kompas

Devětsil 1920–1931

Devětsil 1920–1931

Galerie hlavního města Prahy připravila ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze výstavu věnovanou rozsáhlým aktivitám Uměleckého svazu Devětsil, které úzce souvisely s nadějemi vkládanými do obnoveného života po první světové válce. Cílem bylo nabídnout výstavu jako živou a dynamickou podívanou, která plně odpovídá poetice Devětsilu.

...

‣Více

Jak se dělá slabikář

Jak se dělá slabikář

Na počest Dne učitelů, který jsme si připomněli 28. března, připravilo Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského on-line verzi výstavy věnované historii slabikářů v českých zemích. Pod názvem Naše slabikáře.

...

‣Více

Jak se změnila Praha re-historie-soucasnost za posledních 200 let?

Jak se změnila Praha re-historie-soucasnost za posledních 200 let?

Kudy tekla Vltava v době našich praprababiček, jak vznikalo Jižní Město, jak se proměnil Karlín od roku 1989? Pro všechny, kteří v Centru architektury a městského plánování (umístěném v areálu Emauzského kláštera) nestihli navštívit výstavu Dvě Prahy. Město z ptačí perspektivy, je nyní určena webová aplikace. Lze v ní sledovat poměrně dramatické proměny hlavního města za posledních dvě stě let, během ...

‣Více

Československé rozhovory

Československé rozhovory

Projekt The Czechoslovak Talks vznikl v roce 2016 s cílem vyhledávat, zachycovat, shromažďovat a popularizovat příběhy Čechů, respektive Čechoslováků, kteří v různých méně či více dramatických momentech československých dějin 20. století odcházeli ze své vlasti do zahraničí.

...

‣Více

Labyrint informací a ráj tisku

Labyrint informací a ráj tisku

Z nabídky virtuálních výstav Národního muzea vybíráme Labyrint informací a ráj tisku – expozici vytvořenou v roce 2019 u příležitosti 300. výročí vydání prvních novin v českém jazyce, která je momentálně „zamčená“ v Historické budově Národního muzea. Dokumentuje vývoj novin a časopisů během staletí, pracuje s tématem hodnověrnosti jejich obsahu, novinářské etiky, cenzury i politické manipulace.

...

‣Více

eSbírky

eSbírky

Pod názvem eSbírky se skrývá „muzeum bez zdí“ – český internetový portál, který je určen k neomezené on- -line prezentaci a publikaci digitalizovaných sbírkových předmětů českých muzeí a galerií. Vznikl v roce 2010 jako projekt Národního muzea a sloužit může stejně dobře odborníkům a badatelům jako učitelům, pedagogickým pracovníkům a odborné veřejnosti.

...

‣Více

Muzeum světa

Muzeum světa

Cestování v čase, prostoru i kulturách v chytré, interaktivní a překrásně zpracované webové aplikaci nabízí British Museum v Londýně. Jedno z nejvýznamnějších světových muzeí spravuje ve svých sbírkách na osm milionů předmětů. V aplikaci The Museum of the World vytvořené prostřednictvím technologie Web Graphics Library představuje vybrané historické exponáty na časové (2 000 000 let před naším letopočtem až rok 2000 našeho letopočtu) a místní (Afrika, Jižní a ...

‣Více

Klenoty sbírek Národní galerie v detailu

Klenoty sbírek Národní galerie v detailu

Sbírky Národní galerie v Praze skrývají mnohá bohatství a umělecké skvosty. S výběrem těch nejzajímavějších z nich se lze seznámit uvnitř on-line veřejné prezentace, a to v nejmenších detailech. V seznamu zveřejněných děl je možné vyhledávat podle zařazení do sbírky, jména autora, užité techniky či materiálu.

...

‣Více

Rouška do muzea?

Rouška do muzea?

Etnografický ústav Moravského zemského muzea v Brně spatřuje v dominantním symbolu a nepřehlédnutelném fenoménu těchto dní zajímavý muzejnický potenciál.

...

‣Více

AZ-kvíz: zahrajte si také!

AZ-kvíz: zahrajte si také!

Legendární soutěž AZ-kvíz, připravovaná brněnským studiem České televize, se vysílá již třiadvacátý rok. Patříte-li mezi její fanoušky anebo jste příznivci zábavného vědomostního soutěžení, můžete si hru sami zahrát na stránkách ČT a stát se třeba rodinným šampionem.

...

‣Více

Staňte se uměleckým objektem aneb Umění „co dům dal“

Staňte se uměleckým objektem aneb Umění „co dům dal“

J. Paul Getty Museum v Los Angeles vyzvalo na sociálních sítích své příznivce, aby se inspirovali slavnými mistry a naaranžovali samy sebe anebo předměty nacházející se v jejich domovech do podoby známých uměleckých děl.

...

‣Více

Přiznejte barvu

Přiznejte barvu

Možná nejste příznivci automatického kolorování původně černobílých historických snímků. Pokud ale patříte k těm, kteří by rádi viděli například své předky jinak než černobíle, můžete využít technologie automatického kolorování černobílých fotografií s využitím strojově se učících algoritmů, dostupné na webu platformy MyHeritage.

...

‣Více

Virtuální prohlídky:

Areály Slezského muzea v Opavě

Díky funkci Street View na mapovém portálu Google Maps se můžete podívat do expozičních prostor Slezského muzea v Opavě i v době karantény. ... www.szm.cz

Státní opera v novém kabátě

Státní opera byla slavnostně otevřena 5. ledna 2020 po tříleté intenzivní rekonstrukci. Generální oprava neorenesanční budovy s neorokokovým interiérem, koncipované podle plánů vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera, stála 1,3 miliardy korun ...

‣Více

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz