Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Nucené práce pro Říši

Aktuální číslo

TÉMA: Nucené práce pro Říši

TÉMA: Nucené práce pro Říši

Totální nasazení 1939–1945
Editoři tématu: Zdenko Maršálek a Vendula V. Hingarová

V letech druhé světové války pracovalo pro německé válečné hospodářství více než dvacet milionů zahraničních dělníků, ponejvíce ze střední a východní Evropy. Systém nucené práce se postupně rozvinul v samostatné ekonomické odvětví. Odeslání na práci v protektorátu, v Říši nebo v různých okupovaných zemích postihlo také přibližně šest set tisíc Čechů, hlavně mladých. Pokud bychom hledali nějaký převažující generační zážitek z druhé světové války, pro mladé Čechy by to bylo právě totální nasazení.

„Prvním cílem naší cesty Německem bylo nádraží Schlachtensee (stanice v okrajové čtvrti Berlína Zehlendorf). Z vlaku jsme byli doslova vyhnáni za neustálých výkřiků schnell, schnell a raus, raus. Řazení trvalo velmi dlouho a pak následovala stejně dlouhá únavná cesta pěšky do lágru.

Dostali jsme oválnou plechovou známku s vyraženým osobním číslem a zkratkou ORG TODT. Tak jsem byl zaevidován a stal jsem se číslem 355 055. Známku jsme museli nosit na šňůrce na krku, říkali jsme jí „psí známka“. Osobní čísla jsme používali i na poštovní spojení s domovem – polní poštu, Feld Post. Následujícího rána budíček o půl šesté spojený s řevem aufstehen, aufstehen. Bylo těžké si zvyknout na stálé komandování, křik a na německé heilování. Při pochodu nás nutili do zpěvu, což, pokud se pamatuji, se ani jednou nepovedlo.“

Jan Šefl, Za války v Norsku. Vyprávění z totálního nasazení, Rožmitál pod Třemšínem 2009 (vlastním nákladem), s. 3

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz