Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Britská cesta

Aktuální číslo

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

jsou klíčové dějinné události, o nichž – pokud jsme jich účastni – máme tendenci vyprávět v duchu „byl/a jsem při tom“. Takže, v noci z 23. na 24. června 2016 jsem dorazila do Londýna. Nikdy jsem nezažila toto město tak znejistělé jako tehdy – po referendu, v němž občané Velké Británie rozhodli o konci svého angažmá v Evropské unii. Z rozpaků se sice rychle otřepali – vždyť to není konec světa –, bitva o brexit teprve začala. A vypadá to, že dalším přelomem se staly volby v prosinci 2019.

Všeobecné volby se vždy obracejí dovnitř společnosti, k problémům, které ji trápí a které nemusejí být okolnímu světu úplně srozumitelné. Neúprosná „logika“ často z volebního klání vynese neočekávané vítěze. Když se ale ponoříme do kontextu, ze zdánlivě „neočekávaného“ se stává vítěz „jasný“.

George Orwell vyslechl a zaznamenal roku 1947 dialog dvou obchodníků: Podle všeho není uhlí, protože britští horníci ho odmítají těžit, na druhé straně je důležité nenechat v dolech pracovat Poláky, jelikož to by vedlo k nezaměstnanosti… Začali mluvit o nedostatku bytů a téměř okamžitě se zase vrátili k oblíbenému tématu Poláků… dneska dům nebo byt hned tak nekoupíte. Všechny je skupují Poláci, a „kde na to berou, to je prostě záhada“. Poláci také zaplavují lékařskou branži. Dokonce snad mají vlastní lékařskou fakultu… Ať se Poláci vrátí hezky domů. Už tak je u nás přelidněno…

Některá klišé se zkrátka neomrzí, jen občas nabobtnají do obřích rozměrů – a politici z nich mohou těžit své volební hlasy. A tak jsem, téměř o sedmdesát let později, šla na hořkost výsledků referenda zapomenout do cukrárny nedaleko Královské botanické zahrady, kde skvělý citronový koláč servírují studentky z Polska.

Aby rok 2020 nezhořkl

vám za redakci přeje

Iveta Coufalová

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz