Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: KRYM

Aktuální číslo

Nová výkladní skříň?

Nová výkladní skříň?

Tři pohledy na kompendium o dějinách umění
Petr Jindra, Ondřej Jakubec, Lada Hubatová-Vacková

800–1500

Nedisponuji geniálním návodem na ideální uchopení syntézy více než tisíciletých dějin výtvarného umění v prostoru proměnlivém geograficky, politicky, sociálně a kulturně. Editoři v úvodu srozumitelně vysvětlili, jak řešili problémy, které s sebou přináší monografický útvar chtě nechtě navazující na monografie národní kultury. Umělecká díla jsou v knize kontextualizována historicky vrstvenými politickými a kulturními „rámci“ s jejich kontinuitami i diskontinuitami, jež zahrnují další rámce (institucionální, ideové…). Toto řešení odpovídá soudobému přístupu a akcentuje pro čtenáře jinak neviditelné aspekty, vztahy a intence, jež umělecká produkce reprezentuje.

...

1500–1800

Sepsat chronologickou syntézu se zdá být v rozporu se současným charakterem uměleckohistorické disciplíny. Zvláště rezervovaný postoj je zaujímán k bezmála posvátné formalistní tradici dějin umění, která stavěla na plynulé stylové periodizaci.

...

1800–2000

Konečně existuje ucelený příběh dějin umění, sumarizační a do jisté míry i popularizační. Kniha bude pravděpodobně kodifikovat určitý způsob výkladu a výběr charakteristických obrazových příkladů na dlouhou dobu dopředu.

...

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz