Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Kubánská raketová krize

Aktuální číslo

Úvod k tématu: Kubánská raketová krize

Úvod k tématu: Kubánská raketová krize

a přízrak jaderné války
Editor tématu: Vít Smetana

Výkonný výbor americké Rady národní bezpečnosti diskutuje dne 27. října 1962 odpoledne o nejnovějším návrhu Nikity S. Chruščova, aby výměnou za stažení sovětských raket středního doletu z Kuby odstranily Spojené státy své rakety z Turecka. Většina se kloní k tomu oslovit Turky prostřednictvím NATO, raději než řešit věc bilaterálně. Vtom však přichází nová dramatická zpráva…

Ministr spravedlnosti Robert F. Kennedy: Proč ten neklid, kromě toho že se musíme rozhodnout? Ministr obrany Robert S. McNamara: Důvodem toho neklidu je otázka, co budeme dělat. Bylo sestřeleno [americké špionážní letadlo] U-2. Pálili na náš nízko letící průzkum. Prezident John F. Kennedy: U-2 bylo sestřeleno? (…) Byl pilot zabit? Předseda Sboru náčelníků štábu generál Maxwell D. Taylor: Bylo sestřeleno nad Banes, v blízkosti základny [protiletadlových raket] SAM-2 ve východní části Kuby. (…) pilotovo tělo zůstalo v letounu. (…) Prezident Kennedy: No, řekl bych, že z jejich strany to je dost značná eskalace, ne? McNamara: Ano, přesně. A tohle – tohle se týká načasování. Myslím, že můžeme odložit letecký úder na Kubu do středy [31. října] či čtvrtka, ale jen když budeme pokračovat v průzkumu a pálit na cokoli, co vystřelí na kterékoli průzkumné letadlo, a jen pokud budeme v tom mezidobí pokračovat v důsledné blokádě. Pokud jsme ochotni dělat tyhle dvě věci, myslím, že můžeme odložit letecký útok do středy či čtvrtka a využít času k tomu, abychom šli do NATO. Prezident Kennedy: Jak vysvětlíme dopad tohoto Chruščovova vzkazu z uplynulé noci? A jejich rozhodnutí [sestřelovat americká letadla] ve světle jejich minulého rozkazu [pálit jen pokud budou sami terčem útoku], tu změnu rozkazů? Dočkali jsme se jak protiletecké palby, tak úderu ze základny SAM. Jak to…? Myslím, že to… McNamara: Jak to máme interpretovat? Nevím, jak to máme interpretovat. Taylor: Mají [Sověti] pocit, že musí teď odpovědět. Celý svět ví, že tam létáme. To nastoluje otázku útoku na základny SAM. (…) Prezident Kennedy: Jak tam můžeme zítra poslat dalšího chlapíka s U-2, aniž bychom odstranili základny SAM? Taylor: To je přesně ten efekt. McNamara: Nemyslím si, že to můžeme udělat.

E. R. May – P. Zelikow (eds.), The Kennedy Tapes: Inside the White House during the Cuban Missile Crisis, Cambridge (Mas.) 1997, s. 570–571.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz