Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Kubánská raketová krize

Aktuální číslo

Padesátiny kubánské raketové krize

Padesátiny kubánské raketové krize

Nějaké další sovětské záhady?
Timothy Naftali

Exkluzivně pro Dějiny a současnost – Timothy Naftali, přední světový odborník na tematiku mezinárodních vztahů v padesátých až šedesátých letech 20. století:

Je možné dnes – padesát let poté, co Nikita Chruščov šokoval Johna F. Kennedyho vysláním jaderných raket na Kubu – říci, že raketová krize roku 1962 už ze sebe vydala všechna svá tajemství a ponaučení?

Často trvá opravdu dlouho, než se informace a interpretace významné události z dějin mezinárodních vztahů spojí v předvídatelné schéma. Trvalo čtvrt století, než mohly nově přístupné informace nabourat standardní líčení kubánské raketové krize obsažené v pamětech Roberta F. Kennedyho Thirteen Days: A Memoir of the Cuban Missile Crisis (Třináct dní: Vzpomínky na kubánskou raketovou krizi, 1969) a v práci harvardského profesora Grahama Allisona Essence of Decision: Explaining the Cuban Missile Crisis (Podstata rozhodnutí: Jak vysvětlit kubánskou raketovou krizi, 1971). Obě knihy byly do té doby považovány za zcela zásadní. Kennedy i Allison měli možnost vycházet ze vzpomínek vysoce postavených účastníků. A ta Kennedyho měla ještě jednu výhodu navíc. Je pravděpodobné, že jeho posmrtně vydané memoáry čerpaly alespoň z části obrovského množství dat o přijímání rozhodnutí, jež se uchovaly na tajných nahrávkách, které si během krize pořizoval jeho bratr, prezident John F. Kennedy.

...

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz