Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Antické kořeny Evropy

Aktuální číslo

Krátce

Krátce

  • Na závěr loňského roku vyšel na stránkách DaS (12/2012) rozhovor s Adrianem von Arburg, kde mimo jiné hovoří o genezi Edice Vysídlení Němců a proměny českého pohraničí (VNPČP), na což v květnovém čísle (DaS 5/2012) reagoval Martin Schulze Wessel, předseda Collegia Carolina a německý předseda Česko-německé komise historiků. K jeho protiargumentům zaujal své stanovisko rovněž i Adrian von Arburg – jeho odpověď si čtenáři mohou přečíst na webových stránkách DaS (http://dejiny.nln.cz), kam rovněž další diskusi k tomuto problému přenášíme. (red)

  • Kolem e-knih dnes panuje tolik nejasností a předsudků, že mnohdy tápou i zkušení uživatelé výpočetní techniky. Najdou se neoblomní zastánci tištěných publikací i zarytí stoupenci moderních technologií. Cílem nové elektronické příručky (zdarma k legálnímu stažení na www.svkos.cz) Moniky Oravové a Gabriely Filipové E-knihy aneb První pomoc pro začátečníky, vydané v rámci projektu E-knihy aneb Nová výzva pro knihovny Moravskoslezskou vědeckou knihovnou v Ostravě, není přesvědčovat čtenářskou veřejnost o kvalitách e-knih, ale nabídnout v kostce základní informace k této problematice. V textu se dočteme o dosavadní již téměř padesátileté historii e-knih, jaké jsou jejich pro a proti, formáty, cenové relace a ochrana proti neoprávněnému užití. Dále informace o českém trhu s e-knihami, možnostech jejich získání zdarma k legálnímu stažení, o e-knihách z hlediska autorského práva, včetně zdrojů dalších informací. Popularita elektronických knih rychle roste i v českém prostředí. Tomu odpovídá i počet nejrůznějších příruček a článků, které jsou tomuto tématu věnovány. E-knihy prostě mají budoucnost. (tes)

  • Unikátní výstava ke 140. výročí založení pivovaru Zubr v Přerově začala minulý měsíc v Muzeu Komenského. Prostřednictvím rozměrného dioramatu můžete nahlédnout do pivovarského dvora či posedět v dobovém hostinici. Výstava potrvá až do začátku října 2012. (pl)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz