Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Antické kořeny Evropy

Aktuální číslo

Ďas doporučuje k tématu

Ďas doporučuje k tématu

Antické kořeny Evropy

Radim Kočandrle, Anaximandros z Mílétu, Pavel Mervart, Červený Kostelec 2010, 392 s., 389 Kč

Anaximandros z Mílétu je autorem jednoho z prvních řeckých spisů s tématem přírody. Stojí tak u zrodu iónského „zkoumání přírody“ a zároveň na samém počátku filosofie. Ve svém spise vyložil vznik světa a popsal univerzum, které postrádá nebeskou klenbu. Společně s výkladem nebeských těles vylíčil meteorologické jevy a odvodil vznik života a člověka. V obecném povědomí je ovšem nejvíce znám údajným tvrzením, že počátkem všeho je to apeiron, bezmezno. Studie přináší překlad hlavní části Anaximandrových textů a provází tématy spojenými s jeho myšlením a působením.

Jana Kepartová a kol., Antika? Zajděte do kina, přečtěte román..., NLN, Praha 2006, 210 s., 179 Kč

Autoři sborníku nabízejí čtenářům pohled odborníků na aktuální filmová, románová, divadelní, komiksová a počítačová zpracovávání antických témat. Přikládají i české překlady vybraných antických dokumentů k příspěvkům, které byly v latinských originálech čteny na Letní škole klasických studií v roce 2005, kterou každoročně organizuje Kabinet pro klasická studia (součást Filozofického ústavu Akedemie věd) a Asociace učitelů klasických jazyků (ALFA). Některé texty jsou zde přeloženy do češtiny vůbec poprvé.

Anthony A. Barrett, Životy císařů, Academia, Praha 2012, 456 s., 450 Kč

Kniha, sepsaná kolektivem badatelů v oboru antických dějin, líčí životy dvanácti nejzajímavějších a nejvlivnějších římských císařů (Augusta, Tiberia, Caliguly, Claudia, Nerona, Vespasiana, Hadriana, Marca Aurelia, Septimia Severa, Diokleciána, Konstantina a Justiniána) a je vhodnou studijní příručkou nejen pro čtenáře dosud neobeznámené s tématem, ale i pro ty, kdo již dějiny římské říše v hrubých obrysech znají. Součástí knihy jsou ilustrace, doporučená literatura k dalšímu studiu na konci každé kapitoly, časová tabulka římských dějin, slovník odborných pojmů a rodokmeny dynastií.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz