Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Umění a propaganda

Aktuální číslo

Editorial

Editorial

redakce

Vážení a milí čtenáři,

vztah mezi uměním a propagandou „se vyplatí“ zkoumat vždy. Dokonce i jen schyluje-li se ke krajským volbám v České republice. Autoři tematického bloku – Vít Vlnas, Anna Pravdová, Tomáš Winter, Bronislava Rokytová, Milan Pech – se sice zaměřili na období starší (19. a 20. století), inspirativní vzorce však lze i tak mezi řádky vyčíst, ač se v současnosti může zdát, že naší kotlině se propojení múz a politiky vyhýbá obloukem. Nevyhýbá. Důkazem na stránkách ĎaSu jsou i příspěvky, které vznikly pro pravidelné rubriky.

Děti už zase sedí ve škole, a tak se učí i o dějinách své země. Jenže vědí vůbec, co a hlavně proč se to do nich ve škole snaží „nahustit“? A jak vlastně děti s dějinami seznamovat? To jsou otázky, které doprovázejí školní docházku od nepaměti. Naléhavější se však stávají v dnešní době, kdy děti sice mají nevysychající zdroj informací, ale jeho břehy jsou tak vzdálené, že jim bytostně chybí někdo, kdo by jim předal základní záchytné body a směr. Škola na to již přestává stačit. Jak se tedy alespoň orientovat v historické literatuře pro děti? Je všechno, co se tváří jako legrace, skutečně legrační? A je to vůbec důležité? I o tom se dočtěte v článku Markéty Křížové.

Církevní restituce ukázaly o naší společnosti víc, než by se na první dojem mohlo zdát. Nejde jen o to, zda vrátit, či nevrátit majetek, ale také o způsob, jakým se argumentace vede – s jakou ohebností nakládáme s holými fakty, o nichž víme málo anebo vůbec nic. Otázka církevního vlastnictví hýbala společností i v době Josefa II. A právě o některé výroky, jež jsou připisovány samotnému panovníkovi či jeho právníkům, se dnešní odpůrci restitucí opírají a současně tvrdí, že vrácením majetku církvi bychom se ocitli v době před Josefem II. Je to ale skutečně tak? S josefinskými církevními reformami čtenáře seznámí Ivo Cerman.

A protože se v říjnu již pravidelně udělují Nobelovy ceny, přináší ĎaS díky Doubravce Olšá­kové nevšední pohled na toto ocenění v rozhovoru s historikem Robertem Markem Friedmanem.

Hezký podzim!

Vaše redakce

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz