Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Salony

Aktuální číslo

Čítárna novin a časopisů

Čítárna novin a časopisů

  • Historik Petr Čornej oslavil koncem března letošního roku šedesáté narozeniny. Při této příležitosti se v novinách a časopisech objevilo několik bilančních rozhovorů s jubilantem. Nejobsáhlejší rozhovor přinesl časopis Babylon (3. 5. 2011, příloha Paseka), ve kterém historika důkladně vyzpovídal Petr Placák. Čornej vzpomíná na své dětsví a studentská léta, studium na vysoké škole, dobu normalizace a samozřejmě na své učitele (na ty špatné i na ty dobré) a kolegy. Při čtení človeka hned napadne: to by jednou mohly být zajímavé paměti! Ve stejném čísle najdeme ještě jeden neméně zajímavý rozhovor Petra Placáka. Tentokrát s překladatelkou a manželkou básníka Ladislava Dvořáka Věrou Dvořákovou. Také zde se to jen hemží zajímavými jmény, jako byli František Hrubín, Emanuel Frynta, Jan Zábrana či Bohumil Hrabal.(eb)

  • Zabití Usámy bin Ládina americkými vojáky a následné zdráhavé zveřejňování podrobností z akce americkou vládou spustilo novou vlnu konspiračních teorií, které se šíří především po internetu. Právě tomuto tématu se věnuje Jan Gregor v Respektu (20/2011). Připomíná historické události, které jsou nejoblíbenějšími objekty imaginace konspiračních teoretiků: zavraždění Johna F. Kennedyho, útok na World Trade Center, ale třeba i napadení Pearl Harboru. „Pravda“ o těchto událostech zasahuje podle jejích autorů stále větší množství lidí. To ale není zásluhou kvality nových informací, nýbrž pouze zásluhou média, tedy internetu. Gregor cituje i ekologického aktivistu a novináře George Monbiota, který o autorech teorií řekl: Jde o fantazie zbabělců. Je to výmluva pro nečinnost užívaná těmi, kteří nemají žaludek na to, aby se angažovali v opravdových politických bojích. (jde)

  • Počet vysokoškolských absolventů roste, a tím stoupá i zájem o grantovou podporu v mnoha oborech. Nejen pro tyto účely musejí vědečtí pracovníci vykazovat svou činnost. Není ale jasné, jak vlastně ­smysl a přínos jejich práce oceňovat. Tímto perexem je uveden článek Jana Horského Různé tváře vzdělanosti. O způsobech hodnocení vědeckého poznání, jeden z tematických příspěvků kulturního čtrnáctideníku A2 (9/2011), které se věnují hodnocení vědy. Téma je to vskutku žhavé, o čemž svědčí mimo jiné i názvy dalších článků: Maso, mléko a body. České vědecké časopisy od Filipa Pospíšila, Barbaři před branami Karolina od Petra Pavlíka či Strach z rozhodování. Metodika hodnocení vědy z pera Marka Skovajsy. Pohled zvenku – oboru i geografických hranic – zprostředkovává pak recenze na knihu nedávno zesnulého umělce Stephena Wilsona Art + Science Now. (ivc)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz