Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Marx a jeho dědicové

Aktuální číslo

Marx a jeho dědicové

Marx a jeho dědicové

Adam Michnik, Sokratův stín, přeložili Václav Burian, Vlasta Dvořáčková, Pavla Foglová, Marie Havránková, Olga Hostovská, Daniela Lehárová, Erich Sojka, Kalligram a Doplněk, Bratislava – Brno, 1998, 444 s., 200 Kč

Výbor z publicistické tvorby Adama Michnika obsahuje nejvýznamnější společenské a politické eseje a články této významné osobnosti středoevropské esejistiky a polského veřejného života. Adam Michnik vystudoval historii, pracuje jako novinář, ale jeho posláním je být někým takovým, kdo – úplná maličkost – bojuje o „morálku v politice“. Jeho boje se neodehrávají v oblacích abstrakce. Kdyby byly abstraktní, nerušily by ničí klid, ale vzbuzovaly by uznání odborníků. Avšak Michnik vstupuje mezi lidi... (z předmluvy Józefa Tischnera)

Michal Kopeček, Hledání ztraceného smyslu revoluce. Počátky marxistického revizionismu ve střední Evropě 1953–1960, Argo, Praha 2008, 388 s., 398 Kč

Kniha nabízí zcela nový pohled jak na dynamický vztah marxismu a mocenské politiky, tak na celkový politický a intelektuální vývoj ve středoevropských komunistických diktaturách po Stalinově smrti. Analyzuje počátky tzv. marxistického revizionismu, který se v tomto období formoval do specifického politického jazyka štěpícího zdánlivě monolitní ideologickou strukturu partajní moci a který byl základní myšlenkovou oporou reformních hnutí let 1956 v Maďarsku a Polsku a 1968 v Československu.

Philip Short, Pol pot. Dějiny zlého snu, přeložila Petra Andělová, BB art, Praha 2005, 596 s., 399 Kč

Za Pol Potova režimu Kambodžu zachvátilo vražedné šílenství, které za necelé čtyři roky připravilo o život přes milion obyvatel země. Většina strůjců této genocidy nikdy nebyla souzena. Kniha je výsledkem a shrnutím dlouhodobé vědecké práce historika a dálněvýchodního korespondenta BBC Philipa Shorta, který po příčinách hrůz krvavého režimu pátral nejen v archivech, ale i v terénu. Čtenářům se dostává do rukou obsáhlá reportáž, která se opírá nejen o výpovědi očitých svědků, ale i o dosud nezveřejněné informace z čínských, sovětských a vietnamských archivů.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz