Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Na bitevním poli

Aktuální číslo

Čítárna novin a časopisů

Čítárna novin a časopisů

  • V den letecké tragédie u Smolenska vyšel v příloze Kavárna MF Dnes (10. 4. 2010) rozhovor Pavlíny Kourové s polským spisovatelem, básníkem a scénáristou Pawłem Huellem výmluvně nazvaný Hrabal byl génius. Huelle, který v letech 1980–1981 působil jako novinář Solidarity v Gdaňsku, vzpomíná na okouzlení Poláků Hrabalovou poe­tikou. Vyzdvihuje význam novely Příliš hlučná samota, vypráví o hospodských diskuzích o českém spisovateli a jeho smrt prohlašuje za předěl v životě celé generace, který překonal i vítězství Solidarity a pád berlínské zdi. Připomíná i skutečnost, že zpráva o Hrabalově smrti byla v polské televizi zařazena v hlavních zprávách na prvním místě. Huelleho kniha fiktivních dopisů oblíbenému kolegovi s názvem Mercedes Benz. Z dopisů Hrabalovi vyšla v češtině na konci dubna. (jde)

  • Zatímco většina médií se věnovala smutečnímu rozloučení s polským prezidentem Lechem Kaczyńským a jeho ženou Marií, připomenula Pavlína Kourová v Kavárně MF Dnes (17. 4. 2010) osudy několika lidí, kteří rovněž zahynuli při leteckém neštěstí u Smolenska. Na palubě letadla byla i Anna Walentynowicz, přezdívaná Matka Solidarity, jeřábnice, proti jejímuž propuštění z práce se v srpnu 1980 postavili dělníci v gdaňských loděnicích. Následná stávka pak vedla ke vzniku odborového hnutí Solidarita. Se vznikem Solidarity byla spojena i další oběť letecké tragédie – Arkadiusz Rybicki, jeden z autorů 21 bodů požadavků stávkujících, které mimo jiné žádaly uznání svobodných odborových svazů a propuštění politických věznů.(eb)

  • O pozici české kultury, resp. literatury v Polsku pojednává i článek polonistky Lenky Vítové Země zaslíbená v letošním čtvrtém čísle časopisu Host. Autorka reflektuje pozici Haškových Osudů dobrého vojáka Švejka v polském prostředí nejen jako románu, ale i coby kvintesenci české kultury. Již zmíněnou oblíbenost Bohumila Hrabala dokládá Vítová dalšími příklady textů, jimiž se polští literáti s českým autorem vyrovnávali. Zmiňuje ovšem i další dva pilíře české literatury – Milana Kunderu a Václava Havla – i v polštině takřka kompletně vydané dílo Jáchyma Topola. (jde)

  • Náš národ nepotřebuje k životu například dálnice, a tak je nemáme. Náš národ potřebuje k životu neštěstí. Teprve když se stane neštěstí (…) staneme se někým, řekl v rozhovoru s Ladislavem Vereckým v Magazínu DNES (22. 4. 2010) polský novinář a autor knižního bestselleru Gottland Marius Szczygieł. A jakoby těch smutných zpráv bylo málo – v předvečer vyjití rozhovoru náhle zemřel ve čtyřiapadesáti letech jeho autor Ladislav Verecký.(eb)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz