Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Králové a lotři středověké Francie

Aktuální číslo

Ďas doporučuje k tématu

Ďas doporučuje k tématu

Králové a lotři středověké Francie

  • Václav Černý (ed.), Templáři, křižáci a kacíři ve starých francouzských kronikách, Academia, Praha 2009, 420 s., 395 Kč.

Kniha je druhým vydáním původní antologie starofrancouzských historických textů, které před padesáti lety vybral a přeložil český romanista a literární historik Václav Černý. Výběr ukázek (od autorů jako Wace, Nogent, Villehardouin, Joinville, Froissart, La Marche, Chastellain aj.) a dokumentů (např. z procesu s templáři, dopis Jany z Arku českým husitům) mapuje téměř pět století dějepisné a memoárové literatury staré Francie až do počátků renesance.

  • Régine Pernoudová, Život a smrt Jany z Arku. Svědectví z rehabilitačního procesu (1450–1456), Refugium Velehrad-Roma, Olomouc 2009, 274 s., 275 Kč.

Oblíbený a často vydávaný titul francouzského literárního světa představuje historické svědectví přímých svědků rehabilitačního procesu Panny Orleánské, opírající se o dobovou dokumentaristiku. Autorka uspořádala rozsáhlá procesní akta a výpovědi účastníků rehabilitace tak, aby čtenář získal co nejplastičtější představu o charakteru výjimečné světice Jany z Arku, jejíž svátek ve Francii je v současné době náboženský a zároveň národní...

  • Joachim Ehlers, Heribert Müller a Bernd Schneidmüller (eds.), Francouzští králové v období středověku. Od Oda ke Karlu VIII. (888–1498), Argo, Praha 2003, 422 s., 398 Kč..

Kolektiv německých medievistů sestavil soubor osmadvaceti biografií francouzských středověkých králů. Nalezneme mezi nimi osobnosti, které mnohostranně ovlivňovaly evropskou politiku, zasahovaly do volby papežů i římských králů, zasloužily se o zrušení templářů, dobytí Svaté země a pořádání církevních koncilů. Každý z těchto medailónků představuje hutnou, přitom však výstižnou a promyšlenou kapitolu z francouzské historie.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz